Mindenmás

Napi pakk: tarka lesz ma az időjárás, ma van a bölcsődék és óvodák napja, április 21-én lenne, 98 éves II. Erzsébet angol királynő

Szempillantás alatt elrepül ez a hétvége is, már vasárnap van. A mai időjárás szerencsére kedvez a programoknak, ám eső érheti el Szegedet. Citromsárga riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy zivatar és jégeső is jöhet vasárnap délután. Meleged nem lesz, hűvös az idő, maximum 15 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ma van a bölcsődék és óvodák napja, ma lenne 98 éves II. Erzsébet angol királynő. Induljon hát a napi pakk, minden fontos információt megtudhatsz tőlünk!

MAI NÉVNAPOSOK

Isten éltessen minden Konrád és Zsombor, Szeged365 olvasónkat! Ez a nap rólatok szól, élvezzétek!

EZEN A NAPON

  • Ma van az óvodák és a bölcsődék napja, előbbi 242 éve, utóbbi 172 éve.
  • 505 évvel ezelőtt Hernán Cortés spanyol felfedező Mexikóba érkezett, hogy meghódítsa az aztékok birodalmát.
  • 222 éve született Táncsics Mihály író, politikus.
  • 208 éve ma született Charlotte Brontë, angol írónő (Jane Eyre).
  • 98 éve, ma jött világra II. Erzsébet az Egyesült Királyság királynője, aki 70 évig uralkodott.

MAI PROGRAMOK

10:00 IRODALMI SÉTA, EGYETEMI TAVASZ, DUGONICS ANDRÁS SZOBOR.

Az SZTE Alma Mater Janikovszky Éva irodalmi sétára várja az érdeklődőket. Az írónő születésének 98. évfordulója alkalmából egy rendhagyó irodalomórára, pontosabban irodalmi sétára invitáljuk rajongóit. Elsétálunk ahhoz a házhoz, ahol született és gyermekkorában élt Janikovszky Éva, megnézzük, hol állt anno Bartos Lipót könyvnyomdája, hova járt középiskolába és hogy hol kezdte meg egyetemi tanulmányait. A séta a Móra Ferenc Múzeumnál ér véget. Lehet hozni kedvenc könyvet vagy idézetet tőle, egy-egy állomásnál szívesen meghallgatjuk a felolvasásokat vagy a könyvbemutatásokat.

14:00 „Ki gépen száll fölébe” – Emléktúra a Szeged város elleni II. világháborús amerikai stratégiai légitámadások 80. évfordulójára. Indulás a Móra Ferenc Múzeum elől.

A Szeged ellen végrehajtott amerikai légitámadások pusztításai tragikus elméket hordoznak mind az emberáldozatok, mind az anyagi károk tekintetében. Amellett, hogy kétséget kizáróan a támadásokat stratégiai célkitűzések mentén hajtották végre, a bombaszőnyegek több alkalommal a lakóövezetekbe csúsztak bele, egész utcasorokat taroltak le és tettek a földdel egyenlővé. A bombázások számos szegedi család, több generáció életét roppantották meg, vagy tették örökre tönkre. Ez a túra az események 80. évfordulójára a legfontosabb helyszíneket járja be, ezzel kíván emléket állítani az amerikai légitámadásokkal okozott veszteségeknek és a hétköznapi szegedi emberek háborús áldozatának. A túra időtartama körülbelül két óra lesz. A helyszínek bejárása miatt érdemes túracipőt, túrabakancsot húzni.

FÖLD NAPJA A VADASPARKBAN

Játékos állomásokkal, izgalmas programokkal várják a látogatókat 10.00 és 16.00 között a Szegedi vadasparkban.

MAI IDŐJÁRÁS

15 FOK, ERŐSEN FELHŐS IDŐ VÁR RÁNK

Hajnalban hűvös volt, 6-7 fok körül alakult a hőmérséklet. Vasárnap reggelre kicsit felmelegszik, viszont az ég továbbra is felhős marad. A nap folyamán a felhők mögül, hosszabb-rövidebb időre előbújhat a nap, lesz néhány napsütéses óránk. Este hét órától azonban elkezd esni az eső és a csapadék egész hétfő éjszaka városunkban marad. Napközben 15 fokig melegszik a hőmérséklet.

CITROMSÁRGA RIASZTÁST ADTAK KI A MEGYÉRE: ZIVATAR, VILLÁMLÁS, JÉGESŐ JÖHET

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Vasárnap a déli, délutáni órákban elsősorban kb. Salgótarján-Szeged szélesebb sávjában, illetve valamivel naposabb keleti részeken, van ismét esély néhol villámtevékenységre. Intenzívebb zápor vagy zivatar környezetében ma és vasárnap jégdara továbbra is előfordulhat- figyelmeztet a HungaroMet.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb