Szegedi ArcokVideo365

Hat évesen, négy nap leforgása alatt nyaktól lefelé teljesen lebénult Livi – a Szent Vincent Rehabilitációs Központban kapott új esélyt egy boldogabb, teljesebb életre

Amikor egy szempillantás alatt fenekestül felfordul a világ körülötted, akkor jössz rá igazán, hogy mennyire törékeny az élet. S ilyenkor nem tehesz mást, csak menni előre, küzdeni, a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba, főleg, ha a számodra legfontosabb személyről van szó, akiért bármit megtennél. A dunaújvárosi édesapa, Balogh Róbert pontosan emlékszik arra napra, amikor családjuk élete szinte szó szerint egyik percről a másikra kifordult önmagából. 2021. november 10-én, akkor hat éves kislánya, Lívia, mindössze négy nap leforgása alatt nyaktól lefelé teljesen lebénult. A család azóta a kis Lívia gyógyulásának szenteli életét, aki a Szent Vincent Rehabilitációs Központban kapott új esélyt egy boldogabb, teljesebb életre. Történetüket a szegedi Központban, Livi egyik terápiája során mesélte el számunkra az édesapa.

GERINCVELŐGYULLADÁS TÁMADTA MEG A KISLÁNY TESTÉT

2021. november 10-e reggelén a kis Livi lábzsibbadásra ébredt, idézte fel kálváriájuk kezdetét az édesapa. Mint mondta, akkor ennek még nem is tulajdonítottak nagy jelentőséget, hiszen a kislány addig teljesen egészséges volt. Pár órával később viszont, 10 óra körül, Livi már nem tudott lábra állni. Édesapja rögtön felvitte a gyermeket Budapestre, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe, ahol megállapították a gerincvelő alsó szakaszának gyulladását. Livi rögtön szteroidos kezelést kapott, viszont ennek ellenére folyamatosan romlott az állapota. A negyedik napon pedig gyakorlatilag nyaktól lefelé Livi teljesen lebénult. „Ez volt az a pont, ahol a főorvosnő behívatott bennünket, és elmondta, hogy nem tudják koordinálni a gyulladás terjedését, ami akkor már a nyaki szakaszon volt. Mint mondták, ha ez így megy tovább, akkor a tüdőt is érintheti, s a lélegeztetőgép is szóba került“ – mint Róbert folytatta történetüket, szerencsére ez utóbbira nem került sor.

A CSALÁD ÚJ REMÉNYT A BUDAPESTI SZENT VINCENT REHABILITÁCIÓS KÖZPONT INDULÁSÁVAL KAPOTT

Pár nap stagnálás után Livi ujjai, karjai szerencsére újra elkezdtek mozogni. A tragikus reggelt követően, harminckét nap múlva megkezdődhetett Livi terápiája. Közel négyhónap terápiát követően, 2022. áprilisa óta az édesapa kezdte el magán úton megszervezni a kislány rehabilitációját. Róbert elmondta, ekkor, egy ismerősük által találtak rá a Szent Vincent Rehabilitációs Központra. „Mivel mi dunaújvárosiak vagyunk, Szeged eléggé távol esik tőlünk, ezért nagyon megörültünk, hogy tavaly a Szent Vincentnek Budapesten is nyílt egy Központja. Gyakorlatolig már néhány héttel a nyitás után ott voltunk“ – árulta el Róbert, aki kislányával ottjártunkkor volt először a szegedi intézményben.

„MÁR TAPASZTALUNK KISEBB MÉRTÉKŰ IZOMMOZGÁSOKAT“

Hozzátette, számára nagyon pozitív volt, hogy a Szent Vincent Rehabilitációs Központban gyakorlatilag az első perctől kezdve függőleges helyzetben próbálják Livit tornáztatni. „Sokat fejlődött ezáltal a törzse, illetve a comb és csípő tájékán is tapasztalunk már kicsi mértékű izommozgásokat“ – újságolta el az édesapa. „Erre felkészülni nem lehet. Nem mondom, hogy könnyű volt, az elején nagyon nehéz volt. Néha még most is vannak hullámvölgyek, de úgy gondolom, megbírkózunk ezzel a helyzettel. Csak előre megyünk, nem nézünk visszafelé. Livi nagyon nagy segítség nekünk: folyamatosan mosolyog, nagyon pozitívan áll a terápiákhoz, és ez egy nagyon nagy segítség számomra is, hogy nem kell ösztönöznöm“ – árulta el az apuka.

CSAK OLYAN HELYEKRE JÁRNAK VISSZA, AHOL LIVI JÓL ÉRZI MAGÁT

Róbert azt is elmondta, a terápiák során nagyon sok helyen megfordultak már, de csak olyan helyekre járnak vissza, ahol Livi jól is érzi magát. „Főleg egy gyereknél nem elég szakmailag jónak lenni egy gyógytornásznak, hanem emberileg is tudni kell, hogyan beszéljen egy gyerekkel, és itt a Szent Vincentben például ez adott“ – zárta gondolatait az édesapa.

Ismerd meg videónkból Livit és édesapját, s pillants be velünk a kislány egyik terápiájába a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központban:

Operatőr és fotó: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb