Közélet

Rekordszámúra nőhet a rendőrség könnygázállománya, majdnem megháromszorozzák a készletet

Nemrég húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor 111 ezer darab könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben, ami rekordnak számítana – írja az Átlátszó.

Az oknyomozó portál ezt az ORFK-nak benyújtott közérdekű adatigénylése nyomán tudta meg. Azt írják, az elmúlt években egyszer sem állt ilyen nagy mennyiség a hatóság rendelkezésére, tavaly év elején csak 43 ezer darabos volt a rendőrség könnygázállománya. Mint kiemelték, ezt sikerült feltornázni 91 ezerre egy nettó 286,8 millió forint értékű közbeszerzéssel, a mostani megrendeléssel pedig 110 ezer fölé növelnék. 

TÖBB MINT 50 EZER GUMIBOT ÉS 91 EZER DARAB KÖNNYGÁZ

Az Átlátszó emellett azt is megtudta, 2024. január elsején összesen hány darab állt a rendőrség rendelkezésére az egyes kényszerítő eszközökből. E szerint a rendőrség vagyonkezelésében január 1-jén

  • 59 788 darab gumibot,
  • 10 386 darab zsanéros kézbilincs,
  • valamint 91 843 darab könnyfakasztó spray volt. 

Azt is írják, hogy a rendőrség mellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is venne kényszerítő eszközöket, de azt nem áll módjukban elárulni, jelenleg mennyi könnygázzal, gumibottal vagy bilinccsel rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb