Közélet

Élünk, mint Marci hevesen: márciusban 551 ezer forint volt a háztartások átlagos havi jövedelme, a kutatás szerint a többség kijön a havi jövedelméből

Javult a magyar háztartások jövedelmi helyzete, többen tudnak félretenni, viszont a fogyasztás továbbra sem tudott visszapattanni a tavalyi mélypontjáról. Ez egyrészt betudható a 2022-es magas bázisnak, de az is egyértelműen látszik, hogy a magyarok rendkívül óvatosak lettek. A megkeresett pénzt inkább félreteszik és csak arra költenek, amire muszáj. Érdekesség, hogy a Nézőpont Intézet kutatása szerint a háztartások akkor sem költenének többet, ha még magasabb lenne a havi jövedelmük, vagyis a fogyasztói bizalom helyreállásához még idő kell.

Harmadik alkalommal készítette el a Nézőpont Intézet a Fogyasztói Barométert, hogy felmérje a háztartások pénzügyi helyzetét és fogyasztói szokásait. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a 2023-as mélypont után továbbra sem érkezett el a fordulat a fogyasztásban.

VANNAK POZITÍVUMOK

„Megvizsgáltuk, hogy a 2023-as mélypontról visszapattant-e a magyarországi fogyasztás, és arra jutottunk, hogy nem következett be a fordulat. Erre még várni kell, de vannak pozitívumok. A kutatásunk megerősítette, hogy a háztartások jövedelme nőtt, többen tudnak megtakarítani, illetve kevesebb korábbi megtakarításhoz kellett hozzányúlniuk a háztartásoknak, vagyis javult a pénzügyi helyzetük” – mondta a Világgazdaságnak a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője, Talabér Krisztián.

A HÁZTARTÁSOKNAK 551 500 FORINT VOLT AZ ÁTLAGOS HAVI JÖVEDELME

A 2024 márciusában készült kutatás szerint a háztartások átlagos havi jövedelme 551 500 forint, ez kisebb mértékű növekedés a 2023 decemberében mért 542 ezer forinthoz képest. Fontos, hogy ez nem az egy emberre jutó, hanem a háztartásban élők együttes jövedelme. A kutatásban a Nézőpont Intézet átlagosan 2,5 fő keresővel számolt. A felmérés rámutatott, hogy hiába nőtt a háztartások jövedelme, azt nem forgatják vissza a fogyasztásba, hanem megtakarításként halmozzák fel.

548 FORINTOT FORDÍTUNK TÉNYLEGES FOGYASZTÁSRA

A rendelkezésre álló elkölthető pénzmennyiség a jövedelem mellett még két elemből, a hitelfelvételből és a korábban felhalmozott megtakarításokból áll. Talabér Krisztián elmondta, hogy a Fogyasztói Barométerben a felvett hiteleket és kölcsönöket az összes háztartás tekintetében vizsgálják (az elemzés része tehát az is, ahol ez az érték nulla), így pedig egy háztartás átlagosan 27 500 forint többletforrással számolhat. A korábbi megtakarításokból a vizsgált időszakban átlagosan 67 ezer forintot használtak fel. Ez a három forrás együttesen 646 ezer forint, vagyis háztartásonként ekkora volt a havi elkölthető pénzmennyiség. A kiadási oldalon átlagosan 97 ezer forint olyan kiadással számolt az intézet, amelyet hitel- vagy kölcsöntörlesztőre fizetnek, de fogyasztási szempontból az adott hónapban félretett megtakarítás is olyan költségnek számít, amelyből abban a hónapban nem lehet fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy 548 500 forint az az összeg, amelyet egy háztartás havonta a tényleges fogyasztásra fordít.

288 EZER FORINT MARADT EGYÉB KIADÁSOKRA

Talabér Krisztián elmondta, hogy alapvető fogyasztás alatt értjük azokat a költéseket, amelyeket nem lehet megspórolni. Ilyen az élelmiszer, a közlekedés, a lakhatás és a háztartási energia. 2024 márciusában 260 ezer forint volt ez az összeg, 5 ezer forinttal magasabb a tavaly decemberi mérésnél. Ennek alapján kiderül, hogy a háztartásoknál 288 500 forint maradt átlagosan a vizsgált hónapban az egyéb kiadásokra. Ide lehet sorolni a szórakozást, nyaralást, használati cikkek vásárlását.

JAVULT A HÁZTARTÁSOK PÉNZÜGYI HELYEZTE

„Összességében úgy látjuk, hogy a háztartások pénzügyi helyzete javult. Csak a válaszadók negyede (24 százalék) mondta azt, hogy hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz az adott hónapban, ami azt jelenti, hogy a többség kijön a havi jövedelméből. Emellett 47 százalék mondta azt, hogy tudott pénzt félretenni a hónapban” – részletezte a kutatás eredményeit Talabér Krisztián.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb