Szegedi Arcok

Két szegedi nő is versenyben van a Példakép Díjért, mutatjuk, kik ők

Két szegedi nő is bekerült a Nők Lapja első alkalommal indított Példakép Díj szavazására, mely során hat kategóriában keresik azokat a nőket, akik saját szakmájukban, hivatásukban kiemelkedőt nyújtanak. Minden kategóriában szakmai zsűri választotta ki a szerkesztőséggel közösen az öt jelöltet, akikre június 4-éig az olvasók is leadhatják szavazataikat. A jelöltek között két szegedi is van: Kondorosi Éva, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszora, valamint Bohács Krisztina, a GEM Tanulási Központok hazai létrehozója, aki diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte, tudta meg a Rádió 88.

A Nők Lapja a magazin 75., jubileumi éve alkalmából útjára indította, és idén nyáron első ízben átadja a Példakép Díjat. Hat kategóriában keresik azokat a nőket, akik saját szakmájukban, hivatásukban kiemelkedőt nyújtanak, és példaképek lehetnek mindannyiunk számára – írta a lap.

ÉRTÉKTEREMTŐ NŐKET DÍJAZNAK

“Olyan nőket mutatunk be, akik a szakmai teljesítményükön túl közösségi tevékenységükkel is kiemelkedő feladatot látnak el. Akik tudásukkal, szorgalmukkal, szervező munkájukkal és kifogyhatatlan lelkesedésükkel teremtenek értéket. Szeretnénk a szélesebb közönséggel is megismertetni ezeket a példaértékű történeteket, életutakat, kezdeményezéseket” – ismertette a magazin a díj létrehozásának születését.

KÉT SZEGEDIT IS TALÁLHATUNK A JELÖLTEK KÖZÖTT

A jelöltek között két szegedi is van: Kondorosi Éva, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszora, valamint Bohács Krisztina, a GEM Tanulási Központok hazai létrehozója, aki diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte.

DR. BOHÁCS KRISZTINA

A GEM Tanulási Központok hazai létrehozója bármilyen furcsa, a ritka genetikai betegséggel született kisfiának köszönheti hatalmas tudását és a sikereit. A szegedi bölcsészkar elvégzése után taníthatott vagy doktorálhatott volna, mint az évfolyamtársai, de ő kitartó tanulásba kezdett, hogy megértse gyermeke „furcsaságát”, és segítsen. Kiváló professzoroktól tanult Jeruzsálemben, Amerikában, Norvégiában, Szegeden, s ma már nemzetközileg ismert szakértője a tanulási nehézségekkel küzdő, átlagostól eltérő fejlődésű gyerekeknek. Közben a férjével GEM Tanulási Központokat hozott létre itthon és külföldön, ahol a kiváló eredményeket produkáló BrainRx-módszert alkalmazzák. Gyerekek ezreinek nyújtanak hatékony terápiát, közben a húszéves fiuk is képessé vált írásra-olvasásra, kommunikációra és beilleszkedésre.

KONDOROSI ÉVA

Balzan-, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas biológuskutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a növény–baktérium-szimbiózis, biológiai nitrogénkötés, fejlődésbiológia, kémiai ökológia. Tanítványaiból nemzetközileg elismert kutatók, professzorok és cégigazgatók lettek. Felfedezéseiért az USA, a francia és német tudományos akadémiák és az Academia Europaea választotta tagjai közé, mely utóbbinak alelnöke. Az Európai Kutatási Tanács tagjaként kiemelkedő tevékenységet végzett a közép európai tehetségek felkarolásában. Részt vett az UNESCO „Nők a tudományban” program beindításában, és tagja volt az ENSZ főtitkár tudományos tanácsadó testületének, valamint az Európai Bizottság fő tudományos tanácsadó csoportjának. Kutató pályáját az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte el, majd fiatal kutatóként dolgozott a kölni Max Planck Intézetben, illetve a Harvard és Cornell Egyetemeken. 1989-tól 2013-ig kutatási igazgató volt a CNRS Növénytudományi Intézetében. Hazatérve munkáját ismét a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatja kutatóprofesszorként.

A szegedi jelöltekre IDE kattintva tudsz szavazni.

Forrás: radio88.hu/noklapja.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb