Közélet

Megszületett a döntés az üzemanyagárakról: erre kötelezik a kereskedőket

A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. A tárcavezető bejelentette: az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőknek, ha ez nem történik meg, akkor beavatkoznak, írta meg az Index.

A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére még kedden Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról. A tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhat. Szerinte ha a profittartalom csökken, akkor az nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat, írtuk meg korábban.

FELSZÓLÍTJÁK AZ ÜZEMANYAG-KERESKEDŐKET

Ezt követően a nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentést tett az üzemanyagárakkal kapcsolatban. Nagy Márton kifejtette, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között van egy megállapodás, amely alapján a hazai üzemanyagáraknak a régiós átlagáraknak megfelelően kell alakulnia.

Annak érdekében, hogy ezt a megállapodást érvényre juttassák, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz.

HA NINCS VÁLTOZÁS A KORMÁNY LÉPNI FOG

Ez azt jelenti, hogy főként két üzemanyagár esetén, a 95-ös benzin és a gázolajár esetén érvényre kell juttatni azt, hogy az árak visszatérjenek a régiós átlaghoz. Nagy Márton arról is beszélt, hogy az árcsökkentés ellenére a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén még mindig 27 forint az eltérés, ennyivel magasabb az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosan kéri a kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat a lehető legrövidebb időn belül, ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevetésének lehetőségét, és lépni fog.

KÉT HETET KAPTAK

“A kormány időt adott az üzemanyag-kereskedőnek, méghozzá két hetet., hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza. Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha az üzemanyag-kereskedők nem térnek vissza a régiós átlagárakhoz” – jelentette be Nagy Márton.

MÁR LÁTHATÓ A RÉGIÓS ÁTLAGHOZ VALÓ IGAZODÁS

Annak érdekében, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti, korábban megkötött megállapodás érvényre jusson, azaz a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el a régiós átlagtól, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket – beleértve a MOL-t és a MÁSZ további tagjait is –, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. Az objektív módon meghatározott régiós árakat a Központi Statisztikai Hivatal minden pénteken, reggel 8:30-kor közzéteszi. Az első ilyen publikálásra múlt péntek délelőtt került sor, és már látható az ehhez történő iparági igazodás, hiszen a MOL a héten több lépésben csökkenti az üzemanyagok árát.

A gázolaj ára így péntektől 647 forintról összességében 633 forintra csökken, míg a benzin ára 650 forintról 647 forintra mérséklődik. 

EZ MÉG NEM ELÉGSÉGES

A kormány megállapította, hogy mindez kedvező elmozdulás, azonban ez még nem elégséges, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagnál. A pénteki új árak a múlt pénteken meghatározott régiós árakhoz képest a gázolaj esetében még mindig +10 forint, a benzin esetében pedig +27 forint eltérést mutatnak.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb