Közélet

Cáfolja az SZTE, hogy szamárköhögés-járvány tört volna ki Szegeden, de kötelezővé tették a maszkot

Szamráköhögés járvány van Szegeden – karistolt végig a hír kedden a Szegeden szül(t)ünk nevű zárt Facebook-csoportban, ahol kicsivel később már arról írtak, hogy a klinikákon elrendelték a maszkhasználatot. Az ügyben Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke is megszólalt, aki cáfolta a csoportban megjelenteket, majd azt nyilatkozta, hogy a maszk bevezetése csak járványmegelőző tevékenységként, a várandósok és a kisgyermekek védelme érdekében történt meg, a megyei tisztifőorvos javaslatára.

„Tisztelt kismamák, páciensek! Pertussis (szamárköhögés) járvány van Szegeden. Ezért az ANTSZ elrendelte a kötelező maszk használatát a klinikákon. Megkérünk mindenkit, hogy maszkban érkezzen a klinikára. Köszönjük megértésüket”

– írták a Szegeden szül(t)ünk nevű zárt Facebook-csoportban kedden, majd kicsivel később azt is, hogy elrendelték a maszk kötelező viselését.

A Narancs kérdésére Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke csütörtökön azt válaszolta, hogy

„Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően az átoltottság magas, így nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, azonban fiatal felnőtt korban a védettség már nem kielégítő, ezért egyes személyek életkorukból adódóan vagy egészségügyi állapotuk miatt fogékonyak lehetnek a betegségre. A maszkhasználat járványmegelőző tevékenységként, a várandósok és a kisgyermekek védelme érdekében a megyei tisztifőorvos javaslatára került elrendelésre azon klinikákon, ahol a szamárköhögés tekintetében esendő populáció nagy számban megjelenik” 

– írta a klinikai központ elnöke.

Szerbiában egyébként még az év elején tört ki szamárköhögés járvány, amely több, mint 1000 beteget érintett. A betegség a megfázáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik, aztán akár nyolc héten át tartó intenzív köhögéssel járhat, és jellemző szövődménye a tüdőgyulladás, főleg csecsemőknél. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb