Sport

Naná, hogy az egyik pont szegedi: 24 év után újra lesznek magyar játékvezetők az olimpiai kézilabdatornán

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség ma arról számolt be, hogy a Bíró Ádám-Kiss Olivér játékvezető páros küldést kapott a párizsi olimpiára. Ezzel teljessé vált a magyar kézilabdázás olimpiai jelenléte, hiszen férfi- és női válogatottunk mellett a játékvezetők is küldést kaptak, öt magyar strandkézilabdázó és egy edző pedig az ötkarikás játékok strandkézilabda bemutatóján képviselheti Magyarországot. 

44 éve nem fordult elő olyan, hogy mindkét csapatunk és játékvezetőink is ott voltak az olimpián, ezzel teljes a magyar részvétel! – emelte ki Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy “ha ehhez hozzávesszük a strandkézilabdázókat, valóban nem lehet hiányérzetünk. Gratulálok Bíró Ádámnak és Kiss Olivérnek, valamint a teljes magyar játékvezetői társadalomnak és a sportdiplomatáinknak is, hiszen ez az ő sikerük is! A legjobb játékvezetők lesznek ott az olimpián, büszkék vagyunk rá, hogy köztük két magyar is fújhat a játékokon!”

24 ÉV UTÁN UTAZHAT JÁTÉKVEZETŐ AZ OLIMPIÁRA

Magyar játékvezetők egyébként legutóbb 24 évvel ezelőtt, 2000-ben vehettek részt olimpián, akkor a Klucsó Jenő–Lekrinszki Tivadar páros képviselte a magyar játékvezetőket, most pedig Bíró Ádám és a szegedi Kiss Olivér vehet részt az ötkarikás játékokon.

Magyar játékvezetők az olimpiai kézilabdatornákon: 

  • 1936, Berlin: Kovács Ernő
  • 1972, München: Keszthelyi László–Márki László
  • 1976, Montréal: Fülöp György–Márki László
  • 1980, Moszkva: Fülöp György–Szendrey Péter
  • 1984, Los Angeles: Somhegyi Csaba–Szendrey Péter
  • 2000, Sydney: Klucsó Jenő–Lekrinszki Tivadar
  • 2024, Párizs: Bíró Ádám–Kiss Olivér

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb