Közélet

Hódmezővásárhelyen is jártak: megkezdődtek a kórházi ellenőrzések, volt, ahol hajnali háromkor jelent meg az ellenőr

Megkezdte a Belügyminisztérium a kórházi ellenőrzéseket – írja az Elitmed.hu. Az orvostudományi portál információi szerint a napokban ellenőrző csoportok jártak a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen is.

Mint kiderült, volt olyan kórház, ahová hajnali háromkor érkeztek az ellenőrök. A belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egy lista alapján végigmennek az osztályokon: megnézik a jelenléti íveket, benyitnak a kórtermekbe és a vizsgálókba, megszámolják a betegeket, és vizsgálják azt is, hogyan használják az eszközöket.

NAGYON MEGALÁZÓ

A portál idéz egy volt egészségügyi vezetőt, aki szerint az ellenőrzési gyakorlat legfeljebb a megfélemlítésre jó, és rosszat üzen az egyébként is végletekig kihajtott egészségügyi dolgozók megítéléséről. Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) alelnöke pedig azt nyilatkozta: „A módszert ugyan elfogadhatatlannak tartjuk, de munkavállalók vagyunk, ha a munkáltató, az Okfő így tartja helyesnek, nem tehetünk mást, tűrjük, bár nagyon megalázó.” Hozzátette: biztosak benne, hogy így kiderül, mennyivel többet dolgoznak az orvosok.

A CÉL, A MUNKAFOLYAMATOK VIZSGÁLATA

A Telex emlékeztet, hogy a Belügyminisztérium úgy döntött, a hatékonyabb ellátás miatt mostantól ellenőröket küld a kórházakba. A cél a munkafolyamatok vizsgálata, a betegek jelenlétét pedig „vizuálisan ellenőrzik”. Az „egészségügyi ellenőrzés-felügyeleti szolgálat” vizsgálja a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását is. Azt is nézik, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e, és nem csak papíron számolja el a kórház az ellátását. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) az ellenőrzésekről levélben értesítette az állami intézményeket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb