BlogSzegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: óriási megtiszteltetés érte a srácot, aki a szegedi gördeszka pályáról jutott a YouTube trending élére

Átadták a 2024-es Fonogram díjakat, az év hazai hiphop albuma kategóriában a szegedi Pogány Indulótól a Megáll az idő (Asan Budapest) nyert. A Z generáció egyik kiemelkedő (szegedi) alakja mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

A Fonogram – Magyar Zenei Díjakat huszonegyedik alkalommal osztották ki, idén az interneten közvetített rendezvényen. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által szervezett eseményen tizenkét plusz egy hazai, valamint hat külföldi kategóriában adták át a huszonöt tagú szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.

 • Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Zaporozsec – L’amour toujours/Rákkendroll (ko records) lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat a Rolling Stones – Hackney Diamonds (Universal Music) című lemeze nyerte el.
 • Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Paulinától az Anya/Jajdogálnifogsz/Menni kell/Mosoly/Odaadom (Gold Record) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Miley Cyrus – Endless Summer Vacation (Sony Music) című munkája kapta.
 • Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Carson Coma – IV (szerzői kiadás) című lemeze, az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Queens of The Stone Age – In Times New Roman… (Matador Records) című albuma részesült.
 • Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Saya Noé – Jupiter (szerzői kiadás), az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Peggy Gou – (It Goes Like) Nanana/I Believe in Love Again (feat. Lenny Kravitz) (XL Recordings) kapta.
 • Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele kategóriában a szegedi Pogány Indulótól a Megáll az idő (Asan Budapest) nyert, az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Jack Harlow – Come Home the Kids Miss You/Jackman./Lovin On Me (Escape Plan Recordings/Warner Music) lett.
 • Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Thy Catafalque – Alföld (Season of Mist) című lemeze, az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Metallica – 72 Seasons (Universal Music) című anyaga kapta.
 • Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Raul és Nótár Mary – Van pénzem, de! (szerzői kiadás) című dala, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban a 4S Street – A szívem ég (szerzői kiadás) című lemeze részesült.
      Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat Paár Julcsi – Rókatánc (Fonó) című lemeze, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Nagy Emma Quintet – Return (Morotva Records) című lemeze nyerte el.
 • Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele díjat a Góbé – Góbé 15 Live Müpa/Miért kell?/Rebeka (Launching Gagarin Records and Management/szerzői kiadás) kapta, az év felfedezettje Ótvar Pestis lett.
 • Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján Rúzsa Magdi – Elmegyek (Plagiguel) című dala kapta.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg. Az életműdíjak nyertesét május első hetében jelenti be a Mahasz.

A Fonogram-díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek elismerésére alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A kitüntetés neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb