Mindenmás

Őzet gázoltak az este a 47-esen, Székkutas határában

Őzet gázoltak az 47-es főútvonalon Székkutas határában, egy Opel típusú személygépkocsi Hódmezővásárhely felől Orosháza irányába tartott, amikor alkonyat után pár perccel, egy fiatal őzbak lépett az autó elé. A személygépkocsit vezető fiatal nő ugyan rendkívül megijedt, de nem rántotta el a kormányt és a hirtelen fékezés hatására sikerült csökkentenie a sebességet – közölte az Agro Jager News.

Az ütközés azonban nem maradt el és a személygépkocsi bal elejénél csapódott az állat az autóba, amely sajnos nem sokkal a baleset után elpusztult. Székkutas határában Orosháza felé haladva jobbkéz felől, védett gyepek, ősgyepek találhatóak, amelyek kiváló és háborítatlan élőhelyei a nemcsak a vadászható állatfajoknak, hanem a védett és fokozottan védett természeti értékeknek. A székkutasi baleset kapcsán is ki kell emelni, hogy az alkonyati és a hajnali időszak rendkívül balesetveszélyes óráknak számít, mivel az őz napi mozgása ezekre az időszakokra korlátozódik, azonban a fiatal, gyenge őzbakok nehezen találnak maguknak nyugodt területet.

A KÖZELMÚLTBAN MÓDOSÍTOTTÁK A VADBALESET KÁRFELELŐSSÉGI ALAKZATÁT

Magyarországon, a közelmúltban módosították a vadbaleset kárfelelősségi alakzatát, miszerint minden résztvevő viseli a maga kárát. A közlekedésben résztvevők a gépjárműveik, a vadásztársaságok az elütött vad tekintetében. Ezzel kapcsolatosan némi aggodalomra ad okot a közlekedők részéről, hogy a társaságok nem érdekeltek az utak mellé behúzódó vadlétszám csökkentésében, másfelől pedig feltűnt egy olyan jelenség, hogy bejelentik a vadbalesetet, de a helyszínre érkezve nem találják már ott az autókat, illetve az elpusztult vad testét sem. Az autóba betett, krotália nélkül szállított vad eltulajdonítása lopásnak számít, illetve felmerülhet az orvvadászat bűntette is. Egyes vélemények szerint, félő, hogy elegendő majd arra hivatkozni, hogy a fellelt vadat csak gázolták és úgy került az autóba – teszi hozzá Agro Jager News.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb