Sport

Bravó, srácok! Ilyen összefogást is ritkán látunk! A szegedi röplabdások, kézisek, labdarúgók, kosarasok, úszók és a vízilabdások beálltak Edit mögé, aki oly régóta vár már donorra

Szegedi sportklubok, köztük az OTP Bank – PICK Szeged is közös figyelemfelkeltő felhívást fogalmaztak meg „Légy te is donor!” néven – tudtuk meg a szegedi csapattól.

Mint kiemelték, a történet onnan indult, hogy a Szegeden élő Edit régóta donorra vár és reménykedik abban, hogy hamarosan találnak neki egy olyan embert, aki segíteni tud rajta.

NAGYON KEVÉS DONOR VAN MAGYARORSZÁGON

A csapat közleményéből kiderült, hogy dr. Modok Szabolcs orvos szerint Magyarországon nagyon kevesen jelentkeznek donornak, a világon 40 millió jelöltet tartanak nyilván, hazánkban csak hétezret, és nagyon lassan nő a számuk. Nem csoda, hogy a magyar betegek rendszerint német vagy lengyel donortól kapnak őssejteket. Ezekben az országokban minden 10-20. állampolgár tagja a donorregiszternek. Ezért kérte fel a doktor az OTP Bank – PICK Szeged férfi kézilabda- és az SZTE Szedeák férfi kosárlabdacsapatát, hogy fogjon össze egy nemes ügy érdekében.

LÉGY TE IS DONOR!

A két klub szervezte az eseményt, közösen megkeresték a Szegedi VE férfi pólócsapatát, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapatát, a Szegedi RSE női és férfi röplabdacsapatát, a Szegedi Úszó Egylet válogatott sportolóit, hogy készítsenek egy közös fotót és videót, amelyben felhívják a magyar emberek figyelmét arra, hogy bizony nagyon sokan várnak donorra. Innen jött a közös kampányuk szlogenje is: „Légy te is donor!

EDIT IS ELMENT AZ ESEMÉNYRE

Edit a párjával, Attilával érkezett az eseményre, csillogó szemmel állt be a PICK Aréna küzdőterére a sportolói csoportba. Nagyon boldog volt, hogy Szegeden ilyen összefogás próbálja meg felhívni az emberek figyelmét, és megpróbál segíteni a gyógyulásra váró embereknek. Végül a fotó és a videó is elkészült a kampányhoz:

NÉHÁNY FONTOS RÉSZLET

Az őssejtadással járó kellemetlenségek és veszélyek eltúlzottak. Csontvelő transzplantáció során lényegében a beteg csontvelőt egy egészségesre cserélik le, és ennek szerves részeként a beteg egy új immunrendszert is kap. A megbújvó daganatsejtek féken tartása elsősorban ennek az új immunrendszernek a feladata.

A vérképző őssejteket érdekes módon nem egy másik egyén csontvelőjéből veszik, hanem a véréből gyűjtik be egy centrifuga segítségével. Ezeknek az őssejteknek a beadása is vénába történik, és a sejtek önállóan megtalálják a nekik megfelelő fészkeket a csontvelőben. Szóval az őssejtek legyűjtése nem károsítja a donorok egészségét és nem jár jelentős kellemetlenséggel. Részletesen ITT lehet mindenről olvasni.

“Bízunk benne, hogy a szegedi sportolók felhívása sok helyre eljut, mert nagyon sokan várnak segítségre” – emelték ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb