Smart SzegedSzegedi Arcok

A kerekesszékek Tesláját alkotta meg két 17 éves középiskolás, az SZTE versenyén mutatták be találmányukat Szegeden

Önvezető elektromos kerekesszéket fejlesztett ki két középiskolás, Vajda Ádám és Bacsur Dániel. A két fiatal 17 évesen azon dolgozik, hogy Farfler nevű találmányukkal könnyebbé tegyék a kerekesszékkel élők életét. Találmányukkal a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetében rendezett versenyen második helyezést érdemeltek ki, írta meg a HVG

Mint a lapnak a két fiatal elmondta, körülbelül másfél évvel ezelőtt kezdtek el a Farfler-projekttel foglalkozni. Az ötletet az adta, hogy látták, milyen sokan közlekednek kerekesszékkel, maga az eszköz azonban több mint fél évszázada alig változott valamit. Végül arra jutottak, hogy ha már léteznek elektromos kerekesszékek, akkor az önvezető modell elkészítésére is érdemes lenne energiát fordítani. Egy ilyen eszköz nagy segítség lehet a betegeknek.

BELTÉRI ÖNÁLLÓ KÖZLEKEDÉSRE ALKALMAS JELENLEG

“A megvalósítási munkát nagyjából 2,5 hónappal ezelőtt kezdtük el, amikor megkaptuk az eszközt a Meyra Grouptól. Elsőre azt tűztük ki célnak, hogy az az eszköz képes legyen beltérben önállóan közlekedni” – mondta el a két fiatal fejlesztő. Hozzátették, a szerkezetet két autóakkumulátor látja el árammal. Bár maga a szék 200 kilogramm – és ehhez jön még az utas tömege –, ez alapvetően elegendő arra, hogy 2–4 hétig ne kelljen tölteni a széket. Az általuk beépített modul minimális mennyiségű áramot fogyaszt, arról nem is beszélve, hogy azt is csak akkor, amikor önvezető módba van kapcsolva az eszköz. Próbáltak arra figyelni, hogy az önvezető módot csak akkor akarja használni a beteg, amikor arra valóban szüksége van.

PIACRA LÉPNÉNEK

A fiatalok azt is elárulták, a következő fél évben az lesz a projekt fő célja, hogy kamerákat is tudjanak integrálni a rendszerbe, amire a kültéri közlekedés miatt lesz szükség. Mint a lapnak elmondták, hosszú távon szeretnének piacra lépni az ötlettel, valamint szeretnék, ha nemcsak a kerekesszékek, hanem például a kórházi ágyak is önvezetők lehetnének.

Forrás és fotó: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb