Kikapcs

Köszönjük a fotókat: nem csak Szeged belvárosában vannak Gasztro rendezvények! Mutatjuk milyen rendezvény volt Öreghegyen!

A hétvégi rendezvényen a Szeged365 Family tagjai is ott voltak, hogy megosszák velünk az Öreghegyi birkapörkölt titkait. Ruzsa Roland, a helyi önkormányzati képviselő elmesélte nekünk, miért imádta ezt a rendezvényt.

Szegeden van hegy: Öreghegy, igaz csak a nevében hordozza a “hegy” szót, domborzatában nem. Természetesen Szeged365 Family tagok is élnek ott: akiktől a Kiskundorozsma utáni városrész most hétvégi rendezvényéről is több képet kaptunk. Közben azt is megtudtuk, hogy a Rutai tanyán rendezett családi napon ebéddel is kedveskedek a résztvevőknek. Az Öreghegyi Bodza Citerazenekarból Rutai József is segített a rendezvény megszervezésében.

Ruzsa Roland, az Öreghegy önkormányzati képviselője, a rendezvényen így nyilatkozott: “A birkapörkölt készítése több mint egy gasztronómiai esemény számunkra itt Öreghegyen; ez egy közösségépítő ünnep. Amikor együtt állunk a bogrács körül, megosztjuk egymással nem csak a receptjeinket, hanem történeteinket, örömeinket és kihívásainkat is. Ezáltal erősödik közösségünk, miközben a hagyományainkat is ápoljuk és továbbadjuk. Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a tradíciónak, és hogy újra és újra megmutathatjuk, mennyire gazdag és összetartó a kultúránk.”

Szegeden nemcsak a belvárosban vannak események, sokszor járunk a panel társasházak közötti rendezvényekre, és nagyon hálásak vagyunk, amikor Tőletek is kapunk egy-egy fotót a városrészi rendezvényekről. Azt azért sok szegedi tudja, hogy a birkapörkölt készítése így májusban, már régi hagyomány Szegeden és környékén. A hagyományos receptúra, amely generációk óta száll az itt élő családok között, valódi kulináris élményt nyújt. Az eseményen nem csak a gasztronómia kapott nagy szerepet, de a közösségépítés is. A Szeged365 Family tagjai is nagyon jól érezték magukat, ahol nem csak az idősebbek, vagy ahogyan mondjuk a régebb ideje fiatalok, hanem a gyermekek is jól érezhették magukat.

A birkapörkölt készítésének művészete régi időkre nyúlik vissza, de az új generációk is folyamatosan hozzáadnak valami újat. Az Öreghegyi rendezvényen bemutatott változatok olyan innovációkat tartalmaztak, amelyek még izgalmasabbá tették ezt a hagyományos ételt. Az ilyen események biztosítják, hogy a birkapörkölt hagyománya fennmaradjon és tovább virágozzon Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb