Blog

Szeged365 egészségblog: nincs szebb hang, mint szívének dobbanása, ezért fontosak a gyermekkardiológiai vizsgálatok

Gyermekünk a legnagyobb kincsünk, így nem is kérdés, hogy az ő egészségük a legfontosabb valamennyi szülő számára. Bármit megtennénk, hogy a család kicsi kincsét és születendő gyermekünket biztonságban tudjuk. Ebben pedig nagy szerepet játszanak a megelőző vizsgálatok, melyek segítségével kiszűrhetőek például a szívbetegségek.

Szeged365 egészségblog támogatója a Korda Klinika (Szeged, Korda u. 18, +36 30 099 3379)

Csecsemő- és gyermekkorban gyakran van szükség kardiológiai vizsgálatra, mert számos szívfejlődési rendellenesség, magas vérnyomás, ritmuszavar kiszűrhetőek általuk. Ezek a vizsgálatok jellemzően fájdalommentes módon történnek, melyek során a fizikális vizsgálat, EKG és szívultrahang segítségével megállapítható, hogy van-e szívbetegsége egy csecsemőnek vagy gyermeknek. A magzatok szívműködése is jól vizsgálható echokardiográfiával, amely egyáltalán nem ártalmas a babának.

MILYEN ESETEKBEN JAVASOLT A KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT?

Gyermekkardiológushoz az alábbi problémák esetén érdemes fordulni:

  • ha a gyermekorvosi vizsgálat során szívzörejt észleltek,
  • elégtelen súlygyarapodás, esetleg testsúly csökkenés esetén csecsemőkorban,
  • étvágytalanság, fáradékonyság esetén,
  • a családban elforduló veleszületett szívbetegségek fennállása esetén is érdemes a gyermekek vizsgálatát kérni,
  • valamint fiatal sportolók esetében is érdemes kardiológiai vizsgálatot kérni.

A VIZSGÁLAT CÉLJA, HOGY MEGNYUGTASSÁK A PÁCIENST, ÉS NEM AZ, HOGY FELESLEGES AGGODALMAT KELTSENEK

Ahogy Prof. Dr. Katona Márta, a szegedi Korda Klinika gyermekkardiológusa beavatott bennünket, általában a kisgyerekeknek van valamilyen szívzöreje. Ez a legtöbb esetben ártalmatlan, de természetesen bizonyos esetekben utalhat szívbetegségre is. A doktornő célja, hogy kizárja az esetleges komolyabb betegséget, vagy esetleg igazolja, ha valóban szívbetegségről van szó. A legtöbbször szerencsére egy apró szívzörej még nem jelent komolyabb bajt, így a doktornő feladata, hogy megnyugtassa a család kicsi kincséért aggódó szülőket. A kismamáknál ugyanúgy a szívfejlődési rendelleneségek kizárása a cél. „Vannak hajlamosító tényezők, amelyek esetén nagyobb az esély, hogy esetleg beteg lesz a baba, de a vizsgálat célja elsősorban az, hogy megnyugtassuk a kismamát és nem az, hogy felesleges aggodalmat keltsünk benne“ – magyarázta el a doktornő.

Így tehát nagy szerepe van a gyermekkardiológiai vizsgálatoknak abban, hogy biztonságban tudjuk gyermekünket, nem utolsó sorban pedig, ha valóban probléma van, azért jelentős nagyon, hogy időben kiderüljön a szívbetegség, mert ilyenkor általában jó eredménnyel kezelhető, gyógyítható a baj.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb