Közélet

Itt vannak a friss várólista-adatok, kiderült, mennyien várnak műtétre az országban

Egy év alatt hét ezerrel nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik valamilyen tervezett műtétre várnak. Jelenleg ugyanis az államilag finanszírozott egészségügyben 47.071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – írta meg az economx.hu alapján a 24.hu, Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetőjére hivatkozva, aki a Magyar Kórházszövetség konferenciáján árulta el a műtétre várók számát.

Pálosi szerint azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre.

EZEK A MŰTÉTEK SZEREPELNEK A VÁRÓLISTA ÉLÉN

A várólista élén a következő műtétek szerepelnek az Economx szerint:

  • térdprotézisre (15,1 ezer beteg)
  • szürkehályog-műtét (13,7 ezer beteg)
  • csípőprotézis (8,7 ezer beteg).

A térdprotézisnál másfél év az átlagos várakozási idő, a szürkehályognál néhány hónap a főosztályvezető szerint.

A BETEG ÚGY TUDJA, VÁRÓLISTÁN VAN, DE TÖBBSZÖR KIDERÜL, MÉGSEM KERÜLT FEL

A betegpanaszokkal kapcsolatban Pálosi Mihály megjegyezte, még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák. 

JELENTŐS HUMÁNERŐFORRÁS HIÁNNYAL KÜZD A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

A magyar egészségügy jelentős a humánerőforrás hiánnyal küzd, financiális okok miatt is csökkent a műtétek száma. Nem jó hír, hogy csökkent az orvosok motiváltsága is, valamint a magánellátás humánerőforrás elszívó ereje jelentős, és az infláció miatt jelentős áremelkedéssel szembesültek a kórházak a tenderekben is.

VAN OLYAN ORVOS, AKI ÉVENTE KEVESEBB, MINT 10 MŰTÉTET VÉGEZ

A NEAK felmérése szerint, amit tíz kórházban végzett el, 2023-ban mintegy 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet. Az orvosok negyede, 250 orvos végezte a műtétek 80 százalékát. Van olyan orvos, akik évente 1-6 műtétet végzett csupán a NEAK finanszírozott ellátásban.

TÖBB FORRÁS A VÁRÓLISTÁS MŰTÉTEKRE

A NEAK várólista fejlesztési programjával kapcsolatban úgy fogalmazott, több forrást szeretnének biztosítania a várólistákra, a jelenlegi 110 százalék helyett 130 százalékkal finanszíroznák a várólistás műtéteket. És meg kell erősíteni a betegek tájékoztatását is, hangsúlyozta a NEAK főosztályvezetője.

Forrás: 24.hu/economx.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb