Szegedi Arcok

Meghalt a legendás tesitanár, aki annyit küzdött a szegedi Ságvári gimnázium nevéért

“Drágáim, az utolsó meccsemet elvesztettem, mennem kell. Úgy gondolom, hogy mindent megkaptam. Szeretett családom az utolsó pillanatokig mellettem volt, fogták a kezem, így nem féltem. Köszönöm Nektek az életet! Szeretlek Benneteket…” – ezzel az üzenettel tudatta szerdán a család, hogy Szeged egyik meghatározó alakja, Barok István sajnos elhunyt.

Barok tanár úr igazi legenda volt a régióban, hiszen 39 éven át oktatott testnevelést a Ságvári Gyakorló Gimnáziumban. Generációk fordultak meg a kezei alatt, majd amikor az iskola nevét megváltoztatták – 2015-ben lett a Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolából Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola – azonnal felszólalt a névváltoztatás ellen. Sőt, a kialakult mozgalom élére is állt, majd a Ságvári átnevezése ellen tüntettek Szegeden. Barok István akkor 37 éve dolgozott ott, nyílt levelet írt a névadó mellett állást foglalva.

A SPORT VOLT AZ ÉLETE

A Ságvári gimnázium elismert pedagógusának élete a sport körül is forgott, rendszeres látogatója és tudósítója volt a szegedi sporteseményeknek. Az OTP Bank-PICK Szeged is búcsúzik tőle, egykori játékosuk, utánpótlásedzőjük, majd sajtósuk volt Barok István. Így írnak:

“A sport volt az élete, imádta a meccsek hangulatát, szervezett, tudósított, szurkolt,  mindig ott volt minden szegedi eseményen.

A kézilabda volt a legnagyobb szerelme. Testnevelő tanárként emlékezetes győzelmet aratott szeretett iskolájával, a Ságvári Gimnázium csapataival. Hihetetlen ösztönző ereje volt, a gyerekek, a tanulók imádták, nem véletlenül hívta mindenki Barok tanár úrnak.

Ott volt velünk a régi , majd az új spori lelátóján, rengeteg meccsre kísért el bennünket, legemlékezetesebb külföldi tudósítását Izlandról adta, ahol nagyobb hóbuckák tornyosultak, mint ő maga. De sokat emlegetik mind a mai napig azt a Szeged TV-s közvetítését is, amikor a Pick Szeged legyőzte a Veszprémet. Egyedi stílusa volt, kedvelték az emberek.”

Barok István 1954. január 4-én született Budapesten. 1978-ban diplomázott a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia-testnevelés szakán, majd nyugdíjba vonulásáig oktatott az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. 2008-ban Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott, 2015-ben pedig Szegedért Emlékérmet.

Barok István súlyos betegség után, 70. éves korában hunyt el. 

Őszinte részvétünk a családnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb