Mindenmás

Alma: az egészséges élet titka?

Itt a május, ilyenkor Szeged egyik kedvenc gyümölcse az alma. Büszkék is lehetünk, hiszen Szeged környékén teremnek a legfinomabbak. Nem csak finom, de egészséges is: a szakértők szerint az alma rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú az egészségmegőrzésben. Itt az idő: illeszd be a mindennapjaidba az alma fogyasztását!

Az almafajták érési ideje nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól és a fajtától. A Dél-Alföldön a korai fajták, mint a ‘Júliusi Red’ és a ‘Summerred’, már júliusban piacra kerülhetnek, míg a később érő típusok, mint a tartós tárolásra alkalmas ‘Fuji’ vagy a zamatos ‘Idared’, akár októberig is a fán maradhatnak. A régió különösen alkalmas az alma termesztésére, hiszen a termőtalaj és a kedvező klíma lehetővé teszi, hogy a gyümölcsök zamatosak és lédúsak legyenek. A szegedi és környéki gazdák büszkék rá, hogy a hagyományos fajták mellett újabb, ellenállóbb típusokat is sikeresen honosítanak meg, így bővítve a helyi piacok kínálatát.

Az alma nem csupán egy finom gyümölcs, hanem egy valódi egészségbomba. Több tanulmány is alátámasztja, hogy az alma rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges életmódhoz, csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, és még a súlykontrollban is segíthet. A szegedi táplálkozási szakértők szerint a helyi termesztésű almák különösen gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.

Minden Szeged365 Family tag számára az alma a tökéletes nasi lehet a nap bármely szakában. Könnyen hozzájuthatunk a piacokon, a Mars téri piacon is és a boltokban, ráadásul számtalan módon elkészíthető. Legyen szó friss gyümölcssalátáról, sült almáról vagy akár egy gyors almalevesről, az alma mindig jó választás.

Érdekesség, hogy az alma nem csak egészséges, hanem történelmi jelentőséggel is bír. A gyümölcsöt már az ókori Rómában is nagyra értékelték, ahol több fajtát is termesztettek. A mai napig világszerte különféle kultúrákban tartják tiszteletben az alma tápláló és gyógyító tulajdonságait. A szegedi almák különösen híresek zamatos ízükről és magas tápanyag tartalmukról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb