Szegedi Arcok

Megható kezdeményezés: az elhunyt legendás tesitanár, Barok István volt diákjai azt szeretnék, ha az ő nevét kapná az egykori Ságvári

Meghalt a legendás tesitanár, aki annyit küzdött a szegedi Ságvári gimnázium nevéért, és akinek az élete volt a sport – írtuk meg szerdán, amikor a család közölte, hogy városunk egyik meghatározó alakja, Barok István sajnos elhunyt. Mint kiderült, a volt diákjai most összefognak, mert azt szeretnék, ha a hőn szeretett iskoláját róla neveznék el.

Barok tanár úr igazi legenda volt a régióban, hiszen 39 éven át oktatott testnevelést a Ságvári Gyakorló Gimnáziumban. Generációk fordultak meg a kezei alatt, majd amikor az iskola nevét megváltoztatták, azonnal felszólalt a névváltoztatás ellen. Sőt, a kialakult mozgalom élére is állt, és a Ságvári átnevezése ellen tüntettek Szegeden.

LEGYEN AZ ISKOLA NEVE SZTE BAROK ISTVÁN GYAKORLÓ GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

Végül 2015-ben lett a korábban Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolából Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Barok István akkor már 37 éve dolgozott az intézményben, és nyílt levelet írt a névadó mellett állást foglalva. Diákjai máig tisztelettel gondolnak a legendás oktatóra, és most össze is fogtak azért, hogy az ő nevét viselje az intézmény.

“Kedves Ságvárisok! Kedves Család! Kedves Barátok! Nehéz a mai nap bármit is írni, hatalmas veszteség érte a közösséget, a családot. Ezúton is szeretném kifejezni együtt érzésemet feléjük. Sajnos azonban egy másik hír is felmerült a közelmúltban, jelenleg is napirenden van a “Ságvári” átnevezése. Szeretném kezdeményezni, hogy tekintettel az iskoláért tett áldozatos munkájáért, nevezzék el róla szeretett alma máterünket, és őrizze a “Ságvári” az Ő nevét örökké! Legyen az iskola neve SZTE Barok István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola!” – írja a Facebookon egy volt diákja, aki szerkesztőségünknek azt írta, hogy a volt diákjai kezdeményezték, hogy a jelenleg név nélküli iskolát róla nevezzék el, és ezzel méltó módon, és tisztelettel emlékezzenek meg róla.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb