Közélet

Megszólalt Robert Fico merénylője: büszke arra, amit tett

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát, aki szerdán délután meglőtte Robert Fico, szlovák kormányfőt. Amennyiben bűnösnek találják, 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés várhat rá. A 71 éves férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

BÜSZKE TETTÉRE

A Markíza szerint a merénylő a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke a tettére – írja a 24.hu. A lövéseket leadó Cintuláról a Clash Report osztott meg egy felvételt az X-en, amelyben az elkövető elárulta, miért próbált meg végezni Ficóval. Cintula azt állítja, azért követte el a merényletet, „mert nem értett egyet a kormány politikájával”.

Szlovákiai sajtóértesülések szerint Juraj C. odakiáltott Ficónak, hogy jöjjön közelebb, majd amikor a politikus így tett, előkapta pisztolyát, és több lövést is leadott közvetlen közelről. Szakértők szerint nagyot hibáztak a politikus testőrei. A lövések pillanatáról később videó is felkerült a közösségi oldalakra. A férfiról egyelőre annyit tudni, hogy 71 éves, lévai illetőségű, és a helyi irodalmi életben ismert. Több verseskötete is megjelent már korábban – szúrta ki az Index

STABILIZÁLTÁK FICO ÁLLAPOTÁT

Fico ellen a kormány kihelyezett ülése után követettek el lőfegyveres merényletet Nyitrabánya városában. A merénylő öt lövést adott le a kormányfőre, akit a hasán és a bal kezén ért találat. A miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos, de az orvosoknak sikerült stabilizálniuk az éjszaka folyamán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb