Közélet

Reszkessetek szúnyogok! A héten légi úton gyérítik a vérszívókat Szegeden és környékén

Tizenegy vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat ezen a héten – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-vel. Mint Mukics Dániel írta, Csongrád-Csanád vármegyében biológiai lárvagyérítés várható. Tájékoztatása szerint repülőről, granulátum formában szórják ki a készítményt.

Mint írták, a napokban frontátvonulások várhatóak, az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezésre a meghirdetett pótnapokon, az elmaradt gyérítést követő két napon belül kerül sor.

AZ ESŐS IDŐJÁRÁS IDEÁLIS ÉLŐHELYEKET TEREMT A SZÚNYOGLÁRVÁKNAK

A változékony, gyakran esős időjárás több területen hoz létre a szúnyoglárvák számára ideális élőhelyeket. A legjelentősebb szúnyogártalom általában folyó menti településeken alakul ki, de az esőzések miatt máshol is lehet szúnyogártalom. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által felkért szakértők, és ahol lehetséges, a lárvák számát csökkentő biológiai beavatkozást alkalmazzák.

A LAKÓKÖRNYEZETÜNKBEN TALÁLHATÓ KISVIZEK FELSZÁMOLÁSÁVAL SOKAT TEHETÜNK A SZÚNYOGOK ELSZAPORODÁSA ELLEN

Mukics Dániel kitért arra is, hogy a csapadékos időjárás miatt az eddiginél is fontosabb felszámolni a lakókörnyezetünkben megtalálható kisvizeket. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, gumiabroncsban ezerszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek egy-két hét alatt kifejlődnek – hangsúlyozta. Közölte: a szúnyoggyérítés helyszíneiről és időpontjairól az OKF honlapján található bővebb információ.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb