Kikapcs

Szegedi kötődésű írók és nemzetiségi programok – hamarosan startolt a 95. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Az Ünnepi Könyvhét szervezői minden évben fontosnak tartják, hogy a Szeged életében jelentős helyi, vagy helyi kötődésű szerzőknek is teret adjon legfrissebb műveik bemutatására, a közönséggel való találkozásra. Ez idén sem lesz másként, 2024-ben június 13. és 16. között is számos szegedi író, költő érkezik majd a Dugonics téri színpadra, valamint az intézményekbe – tudatta szerkesztőségünkkel a Somogyi-könyvtár.

Az Ünnepi Könyvhét szombati napjának délelőttje immár hagyományosan idén is a szegedi íróké lesz a Dugonics téren. Veszelka Attila Kölcsey-érmes költő, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Munkacsoportjának elnöke az idén olyan szerzőkkel beszélget, mint Bene Zoltán, Gyukics Gábor, Reke Balázs és Szilasi László készülő, vagy éppen frissen megjelent kötetekről, tervekről.

BENE ZOLTÁN ÍZIG-VÉRIG SZEGEDI

Bene Zoltán író, szerkesztő, gyerekkora óta Szegeden él. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen végzett. Az Irodalmi Jelen próza rovatvezetője, a Szeged folyóirat főszerkesztője. 2019 és 2022 között a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjának ösztöndíjasa volt. 2006-ban Fehér Klára-díjat vehetett át, 2021-ben megkapta a Tokaji Írótábor díját, valamint az Irodalmi Jelen prózadíját, 2023-ban József Attila-díjban részesült. Legutóbbi kötete az Igazak (regény, 2023).

GYUKICS GÁBOR IS SZEGEDEN ÉL

Gyukics Gábor költő, műfordító. A Szépírók Társasága és a Magyar Műfordítók Egyesület tagja, a magyarországi Open Reading (nyitott versfelolvasó) és jazzköltészeti estek meghonosítója. 11 verses és 1 prózakötet szerzője, 19 verses és prózakötet fordítója. Legutóbbi, saját magyar nyelvű válogatott verseit tartalmazó kötete végigtapint címmel a Lector kiadónál jelent meg 2018-ban. 2020 őszén, az amerikai National Beat Poetry Foundation Hungary Beat Poet Laureate Életmű díjjal jutalmazta. Szegeden él.

REKE BALÁZSNAK ÉS SZILASI LÁSZLÓNAK SEM ISMERETLEN SZEGED

Reke Balázs a Szegedi Tudományegyetemen végzett klasszika-filológia, majd vizuális kultúratudomány/filmkultúra szakon. Szegeden él. Legutóbbi kötete 2022-ben jelent meg, Túl közel címmel. Jelenleg Budapest, after című új regényén dolgozik. Panelprogram című novellagyűjteménye az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Szilasi László író, esszéista, irodalomtörténész, az SZTE BTK kreatív írás képzésének docense. Legutóbbi könyve Saját élet címmel jelent meg 2023-ban, a Magvető Kiadó gondozásában.

MEGJELENIK A SZEGEDI HORIZONT

Immár hagyomány, hogy az Ünnepi Könyvhét idején jelenik meg a Szegedi horizont soron következő antológia-kötete, amelyet a szerkesztők, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál mutatnak majd be a Városháza Dísztermében. A kötet több mint húsz magyar nyelvű folyóirat közlése alapján a Szegedhez kötődő írók, költők 2023. évi terméséből nyújt válogatást. A kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl, tallózva az előző évben publikált alkotásokból.

ZENÉS-TÁNCOS PROGRAM ÉS KÖTETBEMUTATÓ

Több éves hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár június hónapban egy-egy velünk élő nemzetiség kultúrájának és hagyományainak bemutatására szervez programokat a központi könyvtárban, a fiókkönyvtárakban és az Ünnepi Könyvhét színpadán. Ez a 94. Ünnepi Könyvhét idején sem lesz másképp. Június hónapban egy-egy zenés-táncos programmal, kötetbemutatóval vagy éppen a Dugonics téren a vendégsátrak egyikében bemutatkozik a szerb, a görög, a lengyel és a német nemzetiség.

A Dugonics tér színpadán idén is zenés-táncos bemutatóikkal teszik színessé a programot a A deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes, valamint a görög Eleftheria Tánccsoport, akik felnőtt és utánpótláscsoportjaikkal Görögország különböző területeiről mutatnak be táncokat. A Theissblume német egyesületi kórus és a Klatschmohn szegedi német nemzetiségi néptánccsoport műsora is várja majd az érdeklődőket.

SZEGEDI NÉMET PALOTÁK

Az újonnan induló Szegedi Német Nemzetiségi Füzetek kiadványsorozat 1. részeként megjelenik a Szegedi német paloták, polgár- és iparosházak című kötet, amelynek bemutatójára az Ünnepi Könyvhét idején kerül sor. A kiadványt Korom Alexandra, a Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismerteti majd a Dugonics tér színpadán.

A Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése című kötet bemutatója is helyet kap a programban. A magyarul 2023-ban megjelent kötetet Karol Biernacki, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának igazgatója, a WFA kuratóriumának elnöke, valamint Rotár Krisztina, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának levéltárosa mutatják majd be.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb