Smart Szeged

Városunkat egyre inkább fenyegeti az elsivatagosodás és szárazság, zöldíteni kell! Rengeteg pénz érkezik erre Szegedre

Közvetlen EU-s pályázatot nyert Szeged a város zöldítésére – közölte Nagy Sándor, alpolgármester. Mint kiemelte, a közel 1,2 milliárd forint klímareziliens növényfajok elterjesztésére, zöld lakossági támogatási programok kialakítására és magasabb szintű klímaadaptációra érkezik.

A polgármester hozzátette, hogy a város sikeresen pályázott az Európai Unió European Urban Initiative (EUI) programjának második meghirdetett felhívására. Az éles versenyben 112 pályázatból 22, köztük a szegedi került kiválasztásra, egyetlen nyertes magyar pályázatként.

JÚNIUSBAN KEZDŐDIK A PROJEKT

A ReGreenX címet viselő pályázat összköltsége konzorciumi szinten 3.075.848 euró, melynek 80%-a (kb. 2,5 millió euró) Európai Uniós támogatás. A tervek szerint 2024. júniusában kezdődő, és 2028. májusában záruló projekt ötletét az éghajlatváltozás okozta súlyosbodó problémák hívták életre. “A jelenlegi tendenciák mellett Szegedet egyre inkább fenyegeti az elsivatagosodás és szárazság, ami a városi zöldterületek nagy részének elvesztéséhez vezethet a következő években. Ezért szükséges a zöldítéssel kapcsolatos eddigi gyakorlatok újragondolása, valamint olyan klímareziliens növényfajok megtalálása és elterjesztése, amelyek képesek túlélni a változó körülmények között és biztosítani a város zöld infrastruktúráját” – olvasható Nagy Sándor posztjában.

ÖSSZEHANGOLT KÍSÉRLETEZÉS

“A város által kezelt zöldfelületeken egyre ellenállóbb fajok és biodiverzitást erősítő kiültetések jelentek meg. Azonban ezek az intézkedések csak a közterületek egy részének ellenálló képességét érintik, a magántulajdonban lévő zöldterületek eddig nagyrészt érintetlenek maradtak, így ezek a területek kevésbé alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz. E kihívás megoldására a ReGreenX egy innovatív városi szintű keretet javasol az éghajlatváltozással szemben ellenálló zöldfelületekkel való összehangolt kísérletezésre mind a köz-, mind a magánterületeken Szegeden. A ReGreenX nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szemléletváltásra, és a városi zöldítésről való újfajta gondolkodásmódot a folyamat lényeges mozgatórugójának tekinti” – áll a beszámolóban.

MINDENKI ÁLTAL, MINDENKIÉRT ZÖLD

“A ReGreenX projekt egy új és innovatív modell a klímareziliens zöldítésben való városi szintű részvételre, amely abban segíti a polgárokat, hogy felismerjék és megértsék az elsivatagosodás növekvő veszélyeit, és a projekt segítségével minél többen tudjanak tenni az alkalmazkodás érdekében. Azáltal, hogy a városlakók számára lehetővé teszi a “mindenki által, mindenkiért zöld” mentalitás elfogadását, Szeged a fenntartható városi zöldítés új korszakát vezetheti be, amely megújítja és fenntartja a városi zöldterületeket az eljövendő generációk számára. A projektet Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetésével egy konzorcium fogja megvalósítani a következő partnerekkel: Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Tudományegyetem, CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület, Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, Alsótekeresi Faiskola Kft., Fontos Mérnök Stúdió Kft., Elephant in the Room zöld ügynökség, valamint a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. A projektbe nemzetközi partnerek is bevonásra kerülnek, eddig St. Pölten és Temesvár jelezte érdeklődését” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb