Mindenmás

Nem jó hír: olyan kórokozó jelent meg a vizeinkben, ami akadályozza a halak szaporodását

Olyan kórokozó jelent meg a magyar vizekben, ami veszélyes lehet a halak szaporodására úgy, hogy megakadályozza azt. Ami jó hír, hogy nem okozza a halak elhullását Magyarországon. A parazita jelenlétét már 2002-ben észrevették egy hazai bodorka sorvadó petefészkében, de más halfajtákban is már előfordulhat.

NEM PUSZTÍTJA EL A HALAKAT, VISZONT MEGAKADÁLYOZZA A SZAPORODÁSUKAT

Valamelyest megnyugtató, hogy ez a parazita elhullást nem okoz, azonban a petefészek károsodása a beteg hal szaporodását megakadályozza, mivel a petefészek sorvadt állapota miatt ívásra nem kerülhet sor. Ezek alapján joggal feltételezhető, hogy a természetes vizekből befogott csukák mesterséges szaporításának olykor tapasztalható sikertelenségéért is ez a parazita felelős- tudta meg a Blikk.hu.

MÉG 2002-BEN FEDEZTÉK FEL A HAZAI SZAKEMBEREK EGY ITTHON IS HONOS HALFAJBAN

A halak petefészkét károsító, korábban Pleistophora oolytica nevű mikrospórás faj hazai előfordulásáról elsőként azok a hazai szakemberek értesültek, akik 2002-ben a budapesti Országos Állategészségügyi Intézetben meghallgatták dr. Csaba György halkórtani szakértő állatorvosnak az előadását. Ebben számolt be arról, hogy munkatársaival – dr. Majoros Gáborral és dr. Láng Máriával – két csuka sorvadt és elhalásokkal tarkított petefészkének sejtjeiben a mikrospórások közé tartozó Pleistophora oolytica fürtszerű halmazait figyelték meg. A kórokozót 2002-ben egy hazai bodorka sorvadó petefészkében is kimutatták már, viszont más halfajokban is előfordulhat. Egyelőre keveset tudnak a parazitáról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb