Mindenmás

Jobb, ha nem itt merészkedünk a vízbe fürödni: megvizsgálták a hazai természetes fürdővizeket, vármegyénkben is találtak kifogásolhatót

A 2020-2023. évi adatok alapján a hazai természetes fürdővizek 94 százaléka kiváló vagy jó állapotú a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) keddi közleménye szerint. Ugyanakkor több olyan is akadt, melyeket a kifogásolható kategóriába soroltak, többek között ide tartozik a makói Maros Kalandpart, írta meg a Telex.

A közlemény szerint 283 természetes fürdővíz volt 2023-ban nyilvántartva Magyarországon, 177 kapott kiváló, 52 jó, 10 tűrhető minősítést, 6 viszont a kifogásolt kategóriába került.

Ezek a dunakeszi Duna-parti strand, a gárdonyi Tini Strand, a makói Maros Kalandpart, a nyíregyházi Sóstó Tófürdő, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó.

Mint hozzátették, a nagy tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – strandjainak többsége kiváló kategóriájú.

HORVÁTORSZÁG, GÖRÖGORSZÁG ÉS BULGÁRIA TENGERPARTJAI KIVÁLÓAK

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok fürdővizeinek 85,4 százaléka kiváló. A legjobb minőségű vizek a tengerek és a hidegebb édesvizek. A magyarok által kedvelt úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai 94 százalékban kiválóak (ahogy az osztrák tavakkal sincs nagyon gond).

A SZENNYVÍZ EREDETŰ BAKTÉRIUMOK SZÁMÁT FIGYELIK

Az NNGYK szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket évente négyszer szemrevételezéssel és laboratóriumi úton is megvizsgálják. Ezeknél a vizeknél a szennyvíz eredetű baktériumok számát figyelik, négy év legalább 16 eredménye alapján értékelnek, így az ingadozást is figyelembe veszik. Hozzáteszik:

„A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.”

A hazai fürdővizek állapotát itt, az uniós helyzetet itt tudod megnézni.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb