Szegedi Arcok

Lecsaptak a Cápák a 18 éves szegedi egyetemista ötletére, aki gyerekeknek segítene abban, amiben neki nem segített senki – exkluzív interjú Szatmári Zalánnal

Forradalmasíthatja a programozás oktatását a szegedi egyetemista, Szatmári Zalán találmánya: a Programozásra Tanító Robotkar segítségével az ifjú koponyák kreativitása szárnyalhat, feszegethetik határaikat és könnyedén kiteljesedhetnek az alapoktól kezdve a programozás területén. Az innovatív ötlet egyedülállóságát bizonyítja, hogy a Cápák között című üzleti show-műsorban fel is keltette az egyik befektető, Balogh Péter szoftverfejlesztő, üzletember figyelmét, aki végül 5 millió Ft-tal, 12% tulajdonrészért be is szállt a Learn-O-Bot vállalkozásba. A találmányról és arról, most, hogy támogatóra lelt, hogyan alakul a fiatal, mindössze 18 éves termékfejlesztő jövője, Zalánnal beszélgettünk.

A békéscsabai fiatal a Szegedi Tudományegyetem üzemmérnök-informatikus hallgatója jelenleg. Középiskolában mechatronikai technikusnak tanult. Már akkor is érdeklődött a programozás és a robotika iránt. Ötletének megalkotásában nagyban inspirálta, hogy tapasztalatai szerint nagyon nehéz programozásban jártas tanárt találni, így hozzá hasonlóan sokszor a téma iránt érdeklődő diákok magukra vannak utalva. A programozásba és a robotikába pedig otthon, egyedül nagyon nehéz beletanulni, vagy egyáltalán elindulni ezen az úton. Innovatív ötletével erre kínál megoldást a hozzá hasonlóan műszaki beállítottságú fiatalok számára.

EGY KOMPLETT OKTATÓCSOMAGOT KAPNAK A GYEREKEK

A Learn-o-bot a jövő mérnökeinek készült tematikus építőkészlet. A Programozásra Tanító Robotkar segítségével a gyerekek elsajátíthatják a programozás alapjait, miközben fejleszthetik kreativitásukat és logikai gondolkodásukat. “Ez egy oktatócsomag valójában, mely segítségével a felhasználók megtanulhatnak apró alkatrészekből összeállítani egy működő konstruckiót. Ehhez videós oktató anyagokat biztosítunk, amelyek az összeállítás lépéseiben és a programozásban is útmutatót adnak a gyerekeknek” – tudtuk meg Zalántól.

A NULLÁRÓL MEGTANÍT PROGRAMOZNI

Mint hozzátette, a jelenlegi piacot felmérve hasonló termékek után, úgy látta, túl egyszerűen össze lehet rakni a robotokat és nincsen bennük elég kihívás, így nem tanul igazán sokat belőlük a gyerek. Ezzel szemben a Learn-o-bot-nak az a lényege, hogy sokkal közelebb hozza az elektronika alapjait és mechatronikát az érdeklődő fiatal elmék számára, és lényegében a nulláról megtanítja őket programozni.

ÖTMILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS ÉS MENTORI PROGRAM

S, hogyan jutott el vállalkozásával a Cápák között című műsorba? Mint Zalán elmesélte, az üzleti show-t megelőzően részt vett az Edisonkids startup versenyen, ahol a zsűriben megismerkedett Balogh Péterrel. Miután Zalán ezen a megmérettetésen a második helyet érdemelte ki ötletével, Balogh Péter arra biztatta, vigye tovább, fejlessze tovább a projektet, amit esetleg a Cápák között műsorban is bemutathatna. Így Zalán végül valóban elvitte a Cápák elé ötletét, ahol Balogh Péter szavazott bizalmat a Learn-o-bot-ba: a szoftverfejlesztő üzletember 5 millió forinttal, 12% tulajdonrészért szállt be Zalán projektjébe, inkubációs programjával kiegészítve azt.

“NAGYON-NAGYON MEGÖRÜLTEM”

“A műsor teljesen megváltoztatta a jövőképemet. Amikor 18 évesen besétálsz olyan emberek közé, akik már mindent tudnak az üzletről, nagy tapasztalattal rendelkeznek a maguk területén, s előadni előttük az ötletedet, az mindig izgalmas. Nem sokszor szoktam izgulni, de akkor azért kicsit lámpalázas voltam. Amikor Petya rábólintott, hogy befektetne az ötletembe, nagyon-nagyon megörültem, iszonyú jó érzés volt” – idézte fel a boldog pillanatokat Zalán.

ÉRTÉKET KÍNÁL A FELNÖVEKVŐ NEMZEDÉK SZÁMÁRA

Mint Zalán elárulta, együttműködésük a mentorálással indul, közös rendezvényekre járnak, ahol bemutathatják a Programozásra Tanító Robotkart. Ezek mind remek lehetőséget kínálnak Zalán számára a kapcsolatépítésre, hogy termékét minél szélesebb körben megismerhessék. “Amikor bent voltam a Cápák közöttben, még a prototípust tudtam csak bemutatni, ezért a célom, hogy minél jobb terméket hozzak létre, ami értéket ad a felnövekvő nemzedék számára. A lehető legjobb minőséget szeretnénk prezentálni a piacon” – tudtuk meg Zalántól.

Fotók: Learn-O-Bot Magyarország FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb