Közélet

80 éve volt a Szeged elleni első amerikai légitámadás, pénteken a tragédia áldozataira emlékeztek Szegeden

Szomorú évfordulóra emlékezünk idén: 80 éve történtek ugyanis a Szeged elleni II. világháborús amerikai légitámadások. A tragédia áldozatairól emlékeztek meg ma a Kossuth Lajos sugárúton. Oláh András Pál történész a Rádió 88-nak elmondta, 1944-ben összesen hat bombát dobtak le az amerikai szövetségesek Szegedre. Ez a város második legnagyobb, emberi életeket követelő katasztrófáját eredményezte, az anyagi károk pedig a mai napig hatással vannak Szeged infrastruktúrájára. A légitámadás 80. évfordulója alkalmából, a megemlékezés után megkoszorúzták a légoltalmi szolgálat tábláját.

A második világháború tüzes forgószele 1944. június 2-án érte el Szegedet. Pontosan 80 évvel ezelőtt, ezen a napon bombák záporoztak városunkra. Ez volt első amerikai légitámadás, ami Szegedet sújtotta. Az amerikai légierő Miskolcot akarta bombázni, de az a támadás nem jött össze, így másodlagos célpontként Szegedet sújtotta a támadás, melynek célpontja a Rendező Pályaudvar volt.

SÚLYOS VESZTESÉGEKET SZENVEDETT A VÁROS

Mint ahogy Oláh András Pál korábbi interjúnkban elmondta, ekkor nagyon súlyos veszteségeket szenvedett a város: Alsóvároson több mint 200 ház semmisült meg, vagy rongálódott meg nagyon súlyosan, a halálos áldozatok száma majdnem elérte az ötvenet, ötödrészük a kirendelt légvédelmi tüzérekből került ki. A történész elmondta, a légitámadás polgári áldozatait az Alsóvárosi temetőben, míg a katonai áldozatokat a Belvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

EZT A LÉGITÁMADÁST MÉG ÖT MÁSIK KÖVETTE

Ezt követően még öt légitámadást szenvedett el Szeged, melynek maradandó kárai a mai napig látszódnak. Az utolsó légitámadás során például az amerikai légierőnek sikerült megsemmisítenie a vasúti Tisza-hidat, amely a mai napig nem állt helyre.

Nézd vissza az emléknap alkalmából készített korábbi videónkat, melyben Oláh András Pál történész idézte fel számunkra a tragikus eseményeket két évvel ezelőtt:

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb