BlogVideo365

“Majdnem 50 ember veszett oda és több mint 200 ház semmisült meg” – 78 éve volt a Szeged elleni első amerikai légitámadás, interjú Oláh András Pál, történésszel

A második világháború tüzes forgószele 1944. június 2-án érte el Szegedet. Pontosan 78 évvel ezelőtt, ezen a napon bombák záporoztak városunkra. Ez volt első amerikai légitámadás, ami Szegedet sújtotta. Az évforduló alkalmából arról a borzalmakkal teli napról Oláh András Pál, szegedi történésszel és légoltalom kutatóval beszélgettünk.

A TÁMADÁS SORÁN SÚLYOS VESZTESÉGEKET SZENVEDETT A VÁROS

Ma van a 78. évfordulója a Szeged elleni első amerikai légitámadásnak. Az amerikai légierő Miskolcot akarta bombázni, de az a támadás nem jött össze, így másodlagos célpontként Szegedet sújtotta a támadás, melynek célpontja a Rendező Pályaudvar volt. Mint ahogy Oláh András Pál elmondta, ekkor nagyon súlyos veszteségeket szenvedett a város: Alsóvároson több mint 200 ház semmisült meg, vagy rongálódott meg nagyon súlyosan, a halálos áldozatok száma majdnem elérte az ötvenet, ötödrészük a kirendelt légvédelmi tüzérekből került ki. A történész elmondta, a légitámadás polgári áldozatait az Alsóvárosi temetőben, míg a katonai áldozatokat a Belvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

“BÉKEIDŐBEN FEL SEM TUDJUK FOGNI AZT, AMI AKKOR TÖRTÉNT”

“A támadás sokkoló volt. Megközelítőleg 50 ember hunyt el. Egész családok sorsa tört ketté egyetlen pillantás alatt. Több olyan túlélővel beszéltem, akinek a teljes vagyona odalett. Ezt mi békeidőben fel sem tudjuk fogni. A háború tüzes forgószele ekkor érte utol Szegedet. Távol a hátországtól voltak ugyan veszteségek, de ekkor maga a hátország kapta az első sokkot” – mondta el a történész.

EZT A LÉGITÁMADÁST MÉG ÖT MÁSIK KÖVETTE

Ezt követően még öt légitámadást szenvedett el Szeged, melynek maradandó kárai a mai napig látszódnak. Az utolsó légitámadás során például az amerikai légierőnek sikerült megsemmisítenie a vasúti Tisza-hidat, amely a mai napig nem állt helyre.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb