Közélet

Ma ünnepli 61. születésnapját Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor!

Orbán Viktor, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, ma ünnepli 61. születésnapját, és most ezzel a képpel köszönte meg a szülinap jókívánságokat. Székesfehérváron született 1963. május 31-én, Orbán gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton töltötte, majd 1977-ben családjával Székesfehérvárra költöztek. Középiskolai tanulmányait a Blanka Teleki Gimnáziumban végezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. A ’80-as évek végén ösztöndíjat kapott az oxfordi Pembroke College-ba, ahol politikatudományt tanult.

Orbán politikai karrierje a rendszerváltás idején kezdődött, amikor 1988-ban társalapítója lett a Fiatal Demokraták Szövetségének (Fidesz). 1989-ben a Hősök terén mondott beszédében követelte a szovjet csapatok kivonását Magyarországról, ami országos hírnevet hozott neki. 1990-ben, az első szabad választásokon parlamenti képviselővé választották, és hamarosan a Fidesz elnöke lett.

1998-ban Orbán lett Magyarország legfiatalabb miniszterelnöke, amikor a Fidesz és szövetségesei megnyerték a parlamenti választásokat. Első kormányzása alatt jelentős gazdasági reformokat vezetett be, csökkentve az inflációt és a költségvetési hiányt, és csatlakoztatta Magyarországot a NATO-hoz. Bár 2002-ben vereséget szenvedett, 2010-ben visszatért a miniszterelnöki posztra, és azóta is ő vezeti az országot.

Orbán pályafutása során számos vitát váltott ki, különösen a média szabadságának korlátozása és a bírósági függetlenség gyengítése miatt. Kormányzását sokan bírálják, míg mások a keresztény értékek védelmezőjeként tekintenek rá. Függetlenül attól, hogy hogyan ítélik meg, Orbán Viktor vitathatatlanul meghatározó alakja a magyar politikának. Orbán Viktor öt gyermek édesapja, és feleségével, Lévai Anikóval él Budapesten.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb