Szegedi Arcok

70 éves lett Prof. Dr. Dux László, aki folytatója és fejlesztője annak a biokémiai iskolai hagyománynak Szegeden, amit az SZTE első Nobel-díjas kutatója indított el

Családi szálak is a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karhoz kötik dr. Dux László professzort – derült ki a 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen. Az SZTE jeles biokémiai iskolája hagyományait ápoló és fejlesztő kutatóorvost, a felsőoktatásért felelős korábbi helyettes államtitkárt, a Gál Ferenc Egyetem jelenlegi rektorát külön is köszöntötték azok a személyek, akik eddigi életszakaszait és eredményeit egészen közelről követték – tudtuk meg az egyetemtől.

Útja és erkölcse példamutatás” – írta „Dux László 70 limerick” című köszöntőjében dr. Janka Zoltán. Az SZTE professzor emeritusa frappáns rímekre épülő ötsoros verse a kivetítőn fogadta az SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ nagytermébe belépőket. A meghívott jeles személyiségek a jelenlétükkel, a szót kérő munkatársak, barátok és tanítványok laudációval, egyedi ajándékokkal köszöntötték a 2024. május 28-i rendezvény ünnepeltjét, a 70 éves dr. Dux László professzort.

A MÚLT ÉS A JELEN ÖSSZEFONÓDÁSA

“A Szegedi Tudományegyetem legszebb oktatási terében, az universitas ikonikus alakjáról, Banga Ilonáról, Szent-Györgyi Albert munkatársáról elnevezett egészségtudományi képzési központunkban köszöntjük azt a professzorunkat, aki folytatója és fejlesztője annak a biokémiai iskolai hagyománynak, amit az SZTE első Nobel-díjas kutatója indított el” – utalt a a múlt és a jelen összefonódására prof. dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte: az orvostudomány jövője a biokémia. Ez az SZTE egyik legismertebb és legeredményesebben művelt tudományterülete. Elárulta: a biokémikus Dux professzor a gyakorlatvezetője volt, s az akkor kialakult személyes kapcsolatukra alapozva később, az élete fontos eseményeinél is számíthatott tanácsaira, támogatására. Az SZTE második vezetői ciklusát töltő rektora boldogságot és töretlen alkotókedvet kívánt a „fiatalabb”, mert 2022-ben a Gál Ferenc Egyetem rektorává kinevezett Dux professzornak.

A KÖZÉLETBEN IS AKTÍV

Az egyetem kiemelte, hogy az SZTE Biokémiai Intézetét 27 éven át vezető professzor a közéletben is aktív. Ezzel és rektori megbízatása lendületes teljesítésével dr. Dux László a töretlen alkotókedvre ad példát környezetének. A 70. életévét 2024. május 11-én betöltő dr. Dux László köszöntésébe bekapcsolódtak – többek között – az online térbe lépő, messzire szakadt pályatársak, továbbá dr. Szabad János professzor emeritus. Megszólalt Iványi T. Gergő, a Biokémia, Biofizika, Molekuláris Sejtbiológia PhD-program I. éves hallgatója, aki többszörösen is kötődik a Dux-féle biokémiai iskola hagyományaihoz, hiszen az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2015-ös döntőjében I. helyezett csapat tagjaként kapott inspirációt a szegedi tanulmányok elkezdéséhez, s ezen az úton jelenleg ott tart, hogy kutatásait az SZBK Biofizikai Intézetében végzi.

Fotók: Sahin-Tóth István/SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb