Közélet

Lezárta évadát a Szegedi Nemzeti Színház – több mint 100 ezren látták az intézmény előadásait, és a bevétel is jócskán megnőtt

Csaknem 102 ezren látták a most záruló 2023-2024-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház saját előadásait – közölte Barnák László főigazgató kedden. A színész, rendező az évadzárón elmondta, az évad során harmincféle produkciót játszottak, a Nagyszínházban 151, a Kisszínházban 141 előadást láthatott a közönség. A vendégprodukciókkal, koncertekkel együtt az előadások száma 346 volt.

Az intézmény jegy- és bérletbevétele 428 millió forint volt, ami jelentős növekedés a pandémiai előtti utolsó teljes, 2018/2019-es évad 247 millió forintos bevételéhez képest. A színház a központi költségvetésiből érkező támogatása 2020 óta változatlan, ez már a bérek és járulékok felét sem fedezi. Az önkormányzat által biztosított többlettámogatás 10 százalékos béremelést tett lehetővé – tudatta az igazgató.

KORSZERŰSÍTÉS ÉS FELÚJÍTÁS

Idén 60 millió forintból korszerűsítették a színház informatikai rendszerét és a lámpaparkot. Az önkormányzat által három év alatt biztosított 600 millió forintnyi támogatásból pedig idén nyáron elindul a Nagyszínház – 140 éves épületének – felújítása – közölte a direktor.

Folytatódott az intézmény országosan is egyedülálló Kooperáló színházpedagógiai programja, melyben több mint hatezren vettek részt. A közoktatási intézményekben 170 foglalkozást tartottak, az évad során két produkciót hoztak létre, melyet kilenc alkalommal adtak elő. A Lázár Ervin program keretében pedig 6510 diák látta a színház produkcióit, így az Időfutárt több mint ötvenszer, A padlást pedig már nyolcvanszor játszották.

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT IS IGEN NÉPSZERŰ VOLT

A Szegedi Kortárs Balett csaknem 67 ezer néző előtt 105 előadást játszott, ebből harmincötöt Szegeden. A társulat a hazai vendégjátékok mellett 11 európai városban 25 estén lépett színpadra. Bár a kőszínházi évad a napokban véget ér, június 16-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon már kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programja. A 93 éves fesztivál idei előadásaira már több mint 70 ezer jegyet váltottak, több produkció is telt házas – mondta Barnák László. A következő kőszínházi évad előbérletezése június 14-ig tart. Az elmúlt napokban már több mint 2400 bérlő újította meg belépőjét.

MŰVÉSZETI DÍJAKAT IS KIOSZTOTTAK

Az évadzárón adták át az önkormányzat – a társulat szavazatai alapján odaítélt – művészeti díjait:

  • énekkari nívódíjat kapott Farkas-Varga Anna,
  • Vaszy Viktor-díjat és a színház által adományozott tánckari nívódíjat Stefanik Kata tánckari tag,
  • Imre Zoltán-díjat Vincze Lotár táncművész,
  • Makó Lajos-díjat Török Dóra művészeti főtitkár.
  • A Varga Mátyás-díjat Benkocs Sándor portás és Horváth László Zsolt gondnok érdemelte ki.
  • A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Fekete Gizi kapta.
  • A Szegedi Operabarátok Egyesülete az évad énekese díjat Máthé Beátának és Szélpál Szilveszternek ítélte oda.
  • A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon végzett több évtizedes munkájáért Pro Teatro díjat kapott Szabó Károly a díszletgyártó műhely telepvezetője.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb