Közélet

“Konkrétan életveszélyes a helyzet”: nincsen semmilyen forgalomszabályozás az újszegedi Petri Gábor úton, a lakók megelégelték – így reagált a körzet önkormányzati képviselője

Száguldozó autók borzolják a kedélyeket Újszegeden, a Kállay-liget Lakópark területén. Mint a környéken élő Olvasóink felhívták rá a figyelmünket, a Derkovits fasor folytatásában, a Petri Gábor úton nincsen semmilyen forgalomszabályozás, mivel a felújítás során a kivitelező nem teljesítette a feltételeket, így az út nem került átadásra, s addig a város nem tehet ki táblát, fekvőrendőrt, vagy bármit, ami segítené a közlekedést. A lakók megoldásra várnak, hiszen a nagy sebességgel közlekedő járművek veszélyt jelentenek a környékben élőkre, különös tekintettel a gyermekekre, ezért még a tavasz folyamán lakossági fórumot hívtak össze, ahol a körzet önkormányzati képviselőjével, Avramov Andrással egyeztettek.

80-90 km/órás sebességgel száguldoznak az autók a Petri Gábor úton, Olvasóink háza előtt, sokszor nem tartják be a jobbkéz-szabályt sem, hiszen nincsenek kihelyezett közlekedési táblák, így jelenleg egyenrangú az útkereszteződés, így sokan azt gondolják ez egy főút, ahol mehetnek nagyobb sebességgel. Konkrétan életveszélyes a helyzet, mellyel nap, mint nap szembesülnek az ott élők.

“HA VAN EGY KÁTYÚ, JELENLEG AZT SENKI SEM JAVÍTJA MEG”

“Elég faramuci helyzetbe kerültünk. Nem készült el a járda, az út megfelelő kivitelezése, sőt az esővíz-elvezetés is hiányzik némelyik helyen, ezért a város nem vette át a kivitelezőtől az utat” – mesélte el nekünk az egyik érintett utcában lakó Olvasónk. Mint hozzátette ez a bizonyos szerződés már 2019-ben, vagyis öt éve lejárt. A kivitelező garanciát vállalt a beruházás elkészítésére, azonban ez a mai napig nem történt meg. “Addig, ameddig ezt nem adja át, a város se egy táblát, se egy fekvőrendőrt nem tehet ki, gyakorlatilag semmit sem tud csinálni” – számolt be a problémáról másik ott élő Olvasónk. “Ha van egy kátyú, jelenleg azt senki nem javítja meg. Ha télen leesne 20 centis hó, ide nem jönne be a hókotró sem” – vázolták a helyzetet.

MÉG MÁRCIUSBAN LAKÓGYŰLÉST HÍVTAK ÖSSZE A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁT KERESVE

Az ott élők a probléma megoldását sürgetnék, ezért még márciusban összehívtak egy lakógyűlést, melyen részt vett többek között Avramov András, a városrész önkormányzati képviselője, valamint a Városüzemeltetési Iroda vezetője is. Mint Olvasóink elmondták, a vállalkozót is elhívták, ő azonban nem jelent meg a fórumon.

AVRAMOV ANDRÁS KÉPVISELŐ IS NYILATKOZOTT NEKÜNK AZ ÜGYBEN

A problémával kapcsolatban megkerestük Avramov Andrást, aki válaszlevelében elmondta, hogy “a Kállay-liget Lakópark fejlesztését végző vállalkozás vállalta a teljes infrastruktúra (közművek, út- és járdahálózat) kiépítését és a lakópark elkészülte utáni átadását az Önkormányzat részére. Az Önkormányzat nem megrendelő, hanem a magánberuházás befejeztével (az átadást követően) üzemeltető lesz. Az ingatlantulajdonosok nagy része az építési telkét közvetlenül a lakóparkot fejlesztő vállalkozástól vásárolta. Az eladónak törvényi kötelessége mindennemű, az eladott ingatlant érintő tényről részletesen tájékoztatnia a vásárlót. (Az ingatlantulajdonosoknak van jogi lehetőségük fellépni az eladó felé.)” – írta.

A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK SZERINT A LAKÓPARK FORGALMI RENDJÉT CSAK AZ ÚT KEZELŐJE KEZDEMÉNYEZHETI

Mint Avramov András fogalmazott, a Kállay-liget Lakópark fejlesztését végző vállalkozás a lakópark területén – jelenleg a vállalkozás tulajdonában / kezelésében lévő – út- és járdahálózatot nem adta át az Önkormányzat részére, az út- és járdahálózat jelenleg is a lakóparkot fejlesztő vállalkozás kezelésében van. A hatályos jogszabályok szerint a lakópark forgalmi rendjét csak az út kezelője kezdeményezheti a hatóságoknál, majd annak jóváhagyását követően csak ő végez(tet)heti el a megszerzett engedélyekben szereplő fejlesztéseket (táblázás, felfestés stb.).

Hozzátette, a lakóparkot fejlesztő vállalkozás még márciusban szóban jelezte az Önkormányzat felé, hogy rendezni kívánja az állapotot. Az egyeztetések és azok eredményének függvényében tett esetleges jogi eljárások időtartama elsősorban (egyébként a lakóparkban működő) vállalkozás szándékától függ.

ELSŐKÉNT A FORGALMI REND MÓDOSÍTÁSÁT KÉRI MAJD AZ ÖNKORMÁNYZAT

A képviselő elmondta, a lakossági fórumon a fent említett tényekről kaptak részletes tájékoztatást az azon résztvevők. A felvetett forgalmi rend módosítással kapcsolatosan azt a tájékoztatást adták, hogy a vállalkozással történő egyeztetéseken az Önkormányzat elsőként a forgalmi rend módosítását kéri.

NEM MINDEN KÉRDÉSÜKRE KAPTAK VÁLASZT A LAKÓK

A fórum óta eltelt nagyjából két hónap, s mint Olvasóink elmondták, a lakógyűlésen elhangzott ígéret ellenére Avramov András arra viszont a mai napig nem adott választ számukra, -bár a lakossági fórumon 30 napos határidővel vállalta-, hogy hogyan lehetséges az, hogy az önkormányzat, -bár az Rrt. előírásai alapján kiemelt közművesítési előírásokkal bír a terület-, hozzájárult ahhoz, hogy a kivitelező építési engedélyt kapjon azt megelőzően, hogy az illetékes terület közmű és út kapcsolatait megfelelő minőségben elkészítette volna.

Szintén nem érkezett válasz arra a kérdésre sem, amely egyébként a terület egyik problémája, hogy az építési területek kitűzése, elhelyezkedése nem a telek alakítási eljárásnak megfelelő, ennek orvoslása miért nem történt meg. A lakók elmondása alapján erről, valamint az utak, közművek állapotáról annak ellenére, hogy erről már 2018-ban tájékoztatást kapott az önkormányzat, nem a problémát orvosolta, hanem inkább titkosította az erről készült anyagokat, mondták Olvasóink. Több Kállay-ligetben élő személynek erre hivatkozva megtagadták az aktákba történő betekintést, vázolták a helyzetet Olvasóink.

A LAKÓKNAK KELLENE FIZETNIÜK?

Azt is elmondták, hogy a térség önkormányzati képviselője azt javasolta a lakóknak, hogy fizessék ki a közművesítési és útépítési feladatok költségeit, amelyek már akkor keletkeztek amikor ők még nem is éltek itt. Mint folytatták, a közhiteles iratokból, valamint pályázati kiírásokból megállapítható, hogy a területet a Recovery Zrt. értékesítette a vállalkozó irányába. Az értékesített terület meghaladta a 7 ha-t, melynek összköltsége illetékekkel, adókkal együtt sem haladta meg az 500 millió Ft-ot. Jelenleg a Kállay-ligetben a vételár tízszerese, körülbelül 70 -80 000 Ft / négyzetméter a telek ára, tudtuk meg Olvasóinktól. Ekkora értéknövekedésnél rendelkezni kell fedezettel a terület tisztességes, szabályos jó minőségű rendbetételére is.

AZ OTT ÉLŐK A MEGOLDÁST SÜRGETIK

Mint Olvasóink leszögezték, törekednek a megoldásra, a céljuk, hogy valaki végre vegye kezébe a probléma rendezését, ne legyen gazdátlan a terület, a lakók pedig nyugodt szívvel engedhessék ki például játszani a gyerekeket, anélkül, hogy a nagy sebességgel közlekedő autók miatt kellene aggódniuk.

A fotókat köszönjük Olvasóinknak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb