Közélet

Ezt nem láttuk jönni: visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől

Facebookon jelentette be Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester jelöltje, hogy visszalép a jelöltségtől. A vasárnapi választásra három jelölt marad így versenyben: Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András.

„Kedves Budapestiek! Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon” – írta Szentkirályi a Facebookon.

ESÉLYTELEN LETT VOLNA KARÁCSONY ELLEN

A Telex azt írja, hogy a közvélemény-kutatások szerint messze nem hozott olyan számokat Szentkirályi, hogy bármi esélye lett volna Karácsony ellen. A Medián május 17-e és 22-e közötti felmérése azt mutatta, hogy

  • Karácsony Gergely 46 százalékon,
  • Szentkirályi Alexandra 26 százalékon,
  • Vitézy Dávid pedig 24 százalékon áll.

A Republikon Intézet egy héttel korábbi kutatása Karácsonyt 40, Szentkirályit 30, Vitézyt 25 százalékra mérte a pártválasztók körében. A Medián a Vitézy mögött álló LMP megbízásából megmérte azt is május 23. és 25. között, hogy miként alakulhatnak az erőviszonyok, ha visszalépne valamelyik jelölt. Ha Szentkirályi száll ki a versenyből versenyből, akkor a felmérés szerint fej fej mellett állhat Karácsony Gergely (41 százalék) és Vitézy Dávid (40 százalék). Azt nem ismerjük, hogy milyen számok szerepeltek Fidesz belső méréseiben, de minden bizonnyal azért döntöttek Szentkirályi visszaléptetése mellett, mert abban bíznak, hogy Vitézy a fideszes szavazatokkal kiegészülve legyőzheti a jelenlegi főpolgármestert.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb