Közélet

Választási láz Szegeden: alacsony részvétel az első órában!

Szeged választói aktivitása az EP és önkormányzati választások első óráiban elmaradt a vármegyei átlagtól. Míg Csongrád-Csanád vármegyében 2,14% szavazott reggel hét óráig, addig Szegeden csupán 1,62%. Mi lehet az oka ennek a különbségnek? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a részvételi arányokat és a várható tendenciákat.

Szeged választói aktivitása az EP és önkormányzati választások első óráiban elmaradt a vármegyei átlagtól. Az egész országban reggel hét óráig a választópolgárok 1,88%-a szavazott, míg Csongrád-Csanád vármegyében 2,14% volt az arány. Szegeden azonban csak 1,62% járult az urnákhoz, ami elmarad a vármegyében tapasztalt átlagtól. A választók számára ez komoly kérdéseket vet fel a részvételi arányokkal és a választási aktivitással kapcsolatban.

Történelmileg visszatekintünk egy kicsit, akkor azt tudjuk írni, hogy az öt évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest most magasabb volt a részvételi arány. Akkor reggel hét óráig országosan 1,12% szavazott, míg Csongrád-Csanádban 1,24%. Szeged akkor is elmaradt az átlagtól, mindössze 0,9% szavazott az első órában. Hódmezővásárhelyen viszont most is, mint akkor, magasabb volt a részvételi arány: 2019-ben 2,29% szavazott az első órában. A város hagyományosan aktív a választásokon, ami most is megmutatkozott.

A vármegyében Szegedet és Mórahalmot leszámítva egyébként mindenhol aktívabbak voltak a választópolgárok az első órában. Mórahalmon csupán 1,24% szavazott, míg Vásárhelyen 3,23% volt a részvételi arány, ami jelentősen meghaladja az átlagot. A vármegye többi városa is jobban teljesített az átlagnál, mindenhol meghaladta a két százalékot a részvétel. Csongrádon 2,42%, Szentesen 2,02%, Mindszenten 2,96%, Kisteleken 2,6%, Sándorfalván 2,47%, Makón 2,36%, Csanádpalotán pedig 2,41% szavazott az első órában.

Tudtad, hogy a hódmezővásárhelyiek hagyományosan a legaktívabbak a választásokon? Ez a tendencia az elmúlt évtizedekben folyamatosan megfigyelhető volt, legyen szó parlamenti, EP- vagy önkormányzati választásokról. A magas részvételi arány hozzájárul ahhoz, hogy a város polgárai erőteljesen képviseljék érdekeiket mind a helyi, mind az országos politikai színtéren. Ez a tradíció most is folytatódik, amint a reggeli órákban tapasztalt magas részvételi arány is mutatja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb