Mindenmás

Indul a nyári szezon: a vendégmunkások és a turisták miatt erős lesz a forgalom a Csongrád-Csanád vármegyei határátkelőhelyeken

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád vármegyei határátkelőhelyeken – közölte kedden a vármegyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője Röszkén.

Terbe Roland a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján elmondta, június második felétől július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől egészen szeptember végéig a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok – közölte az őrnagy.

TAVALY HÁROM HÓNAP ALATT 5,5 MILLIÓ UTAS LÉPETT ÁT A VÁRMEGYÉNK HATÁRÁTKELŐHELYEIN

Tavaly a három nyári hónapban a vármegye határátkelőhelyeit 5,5 millió utas és 1,6 millió jármű vette igénybe. A legforgalmasabb a röszkei autópálya-határátkelőhely, melyet egy átlagos nyári napon 22 ezren használnak, ez a szám hétvégente 50 ezer fölé is nőhet – tudatta az osztályvezető.

A rendőrség felkészült arra, hogy a hazai és a külföldi társhatóságokkal együtt teljes kapacitással üzemeltesse az átkelőket.

A röszkei autópálya-átkelőn, amennyiben az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. Így a röszkei közúti határátkelőhely egyirányúsításával együtt a normál kilenc helyett akár 16 sávon tudják fogadni a kilépő utazókat – mondta az őrnagy.

HASZNÁLJUK A KISEBB ÁTKELŐKET

A magyar utazóknak a Terbe Roland azt tanácsolta, amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétfő és csütörtök közé, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják az 5 és 23 óra között nyitva tartó röszkei közúti, valamint az ásotthalmi, a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, melyek naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, a legforgalmasabb csanádpalotai autópálya-határátkelőhely helyett használhatják a 24 órás nyitvatartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

FIGYELJÜNK ARRA, MIT VISZÜNK

Kiss Attila, a NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága határrendészeti igazgatóhelyettese elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát. Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, 50 gramm dohányt vagy 15 milliliter töltőfolyadékot, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak – tudatta az ezredes. Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala.

ÁLLATÚTLEVÉL KELL A KIS KEDVENCEKNEK

A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani a területileg illetékes hatósági állatorvosnál, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük – közölte az ezredes.

GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, 2019 végétől tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig – vagy egy darabig – behozható saját fogyasztásra szánt friss gyümölcs és zöldség, tilos azonban a növények, illetve növényi szaporítóanyagok magánimportja, nem lehet behozni ültetésre szánt növényeket, így például burgonyát vagy fejtett babot sem. Szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek, termelést növelő szerek behozatala. Ezek behozatala esetén a bírság mellett a megsemmisítés költsége is az utast terheli – közölte a szakember.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb