Szegedi Arcok

Alsóvároson dolgoztak a Móra Ferenc Múzeum régészei, elképesztő, mikre leltek

Egészen elképesztő munkában voltak a Móra Ferenc Múzeum régészei, ugyanis Alsóvároson tevékenykedtek az elmúlt időszakban. A beszámolójukból kiderült, hogy egy 5. századi szarmata település részleteként több kemencét és tárológödröt tártak fel, valamint egy avar kori ház is a szelvénybe esett a leendő társasház területén.

“Szeged területén végzünk feltárásokat, akkor jellemzően középkori és török kori (vagy akár ennél is fiatalabb) leletekről számolunk be. Szeged története azonban ennél régebbi időkre nyúlik vissza” – így kezdte a beszámolóját a friss leleteket ismertetve a MFM Régészeti Osztálya, akik a közösségi oldalukon számoltak be a friss eseményekről.

KÉT KORSZAK LELETEI KERÜLTEK ELŐ

Azt is kiemelték, hogy az elmúlt napokban Alsóvároson egy társasház építését megelőzően feltárást végeztek, ahol középkori és török kori jelenségek mellett más korszakok is képviseltették magukat. “Egy 5. századi szarmata település részleteként több kemencét és tárológödröt tártunk fel. Ezen kívül egy avar kori ház is a szelvénybe esett, melyből egy szépséges orsógomb került elő. E két korszak leletei azért kiemelkedően fontosak, mert a város területéről csak igen ritkán kerülnek elő. Ennek oka részeben a beépítettség, mely nehezíti a régi korok kutatását” – hangsúlyozták.

Nem csak Szegeden, hanem Szentesen is akadt dolga a régészeknek, hiszen nem is olyan rég egy koponyát találtak a katonák az egyik helyszínen:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb