Szegedi Arcok

Megemeljük a kalapunk! Szegedi kisdiákok diadalmaskodtak a RoboCup Junior Európa Bajnokságon, exkluzív interjú a gyerekek tanárnőjével

Elképesztően büszkék vagyunk! Első helyezést értek el Special Challenge kategóriában a hannoveri RoboCup Junior Európa Bajnokságon az SZTE Gyakorló Általános Iskola kis diákjai. A Manai Ibrahim, Tárkány Réka, Juhász Noémi, Molnár- Eiserle Mirella Kira és Németh Ákos által alkotott csapat a nemzetközi megmérettetésen azt a robotszínházat mutatták be, mellyel márciusban a horvátországi Ifjúsági Robot Kupán második helyezést értek el, valamint Special Challenge kategóriában egy helyben kapott, rögtönzött feladat során bizonyították be rátermettségüket. A versenyről, s a gyerekek által épített robotokról felkészítő tanárnőjükkel, Özvegy Judittal beszélgettünk.

A SZEGEDI KISCSAPAT EGYIK LEGFIATALABB INDULÓKÉNT VETT RÉSZT A MEGMÉRETTETÉSEN

Június 13-16 között rendezték meg a németországi Hannoverben a RoboCup Junior robotépítő Európa Bajnokságot, ahol a szegedi kisdiákok ismét számot adtak elképesztő kreativitásukról, s fiatal koruk ellenére robotépítésben szerzett elismerésre méltó tapasztalatukról. A versenyen ugyanis a Manai Ibrahim, Tárkány Réka, Juhász Noémi, Molnár- Eiserle Mirella Kira és Németh Ákos alkotott csapat a maguk 9-10 évével az egyik legfiatalabbként szálltak harcba a dobogós helyekért a kategóriájukban is pár évvel idősebb csapatok ellen.

HATALMAS BÜSZKESÉG: SPECIAL CHALLENGE KATEGÓRIÁBAN A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁRA ÁLLHATTAK

Mint a tanárnő elmondta, a projektverseny kategóriában azt a robotszínházat mutatták be, mellyel márciusban a horvátországi Ifjúsági Robot Kupán második helyezést értek el. A gyerekek ugyan nagyon ügyesen feltalálták magukat, az angol prezentációnál egymást segítve álltak helyt, ezúttal azonban ebben a kategóriában nem értek el helyezést. Annál nagyobb volt az öröm, hogy a Special Challenge kategóriában, ami tulajdonképpen egy robotépítő programozási kihívás, első helyezést értek el.

OTT A HELYSZÍNEN KAPTÁK MEG A GYEREKEK A ROBOT ÉPÍTÉSI ÉS PROGRAMOZÁSI FELADATOT

“A kihívás során a helyszínen kaptuk meg a feladatot, hogy a robotoknak mit kell végrehajtani. Annak alapján kellett a gyerekeknek átépíteni a saját robotjukat. Szerencsére a mi robotunkon nem kellett sokat változtatni, mert az volt a feladat, hogy a gyerekek építsenek egy állatot. Nekünk pedig a kutyák már eleve adottak voltak, csak érzékelőkkel kellett kiegészíteni” – mesélte el a tanárnő.

EGY ADOTT PÁLYÁT KELLETT TELJESÍTENI

Hozzátette, a versenyfeladat abból állt, hogy a célvonaltól elindulva többféle színű vonalon kellett áthaladnia a robotnak. A pálya közepén helyezkedett el egy fekete sáv, melynek a közepén egy fekete kör volt található. A robot pedig az elvégzett feladatért attól függően kapott pontokat, hogy melyik színen haladt át, melyik mezőn sikerült átmennie. S az, aki a középső fekete körön áthaladt, három ponttal gazdagodott, aki pedig beletalált, nyolc pontot szerzett. A feladatot pedig háromszor kellett a robotnak elismételnie.

A SZEGEDI CSAPAT GYŰJTÖTTE ÖSSZE A LEGTÖBB PONTOT

Büszkeségünkre a kihívás során a szegedi csapat bebizonyította, hogy az építésben és programozásban, mégha váratlan feladatról is van szó, mennyire ügyesen helytállnak. A Manai Ibrahim Tárkány Réka, Juhász Noémi, Molnár- Eiserle Mirella Kira és Németh Ákos által alkotott csapat ugyanis 21 ponttal (5-8-8) zárta a Special Challenge-et, ezzel az eredménnyel nekik sikerült a legtöbb pontot összegyűjteniük a megmérettetésen.

A GYEREKEK MÁR A KÖVETKEZŐ NAGY VERSENYRE KÉSZÜLNEK

Mint Özvegy Judit elárulta, nincs megállás, a gyerekek még nem a nyári pihenőre készülnek. Június 28-án rendezik meg ugyanis a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítési és -programozási versenyt, melyen a hannoveri RoboCup Junior győztesei mellett az SZTE Gyakorló Általános Iskola több csapata is részt vesz. Ezúttal a gyerekek a környezetvédelem és klímaváltozás témaköréhez kapcsolódva építenek robotokat.

A fotókat köszönjük Özvegy Judit tanárnőnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb