Szegedi Arcok

Taroltak a szegedi kisdiákok a RoboCup Junior bajnokság döntőjében, a dobogó második fokára állhattak fel

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kisdiákjai ismét bebizonyították, hogy kreativitásban és a robotika terén nincs párjuk. Létrehoztak már vakvezető robotkutyát, illetve elektromos autó töltő robotot is, idén pedig egy robotokkal vezérelt cirkuszi előadással érdemelték ki a zsűri elismerését a RoboCup Junior robotverseny döntőjében, Horvátországban. Az úttörő ötletről, mellyel a dobogó második fokára állhattak fel a gyerekek, tanárnőjükkel, Özvegy Judittal beszélgettünk.

Mint a tanárnő felidézte, már második alkalommal vettek részt tanítványaival a Robot Kupa Bajnokságon Zágrábban. A 9-19 év közötti gyerekeknek meghirdetett korcsoportban Tárkány Réka, Juhász Noémi, Németh Ákos és Manai Ibrahim szállt versenybe, s nyűgözte le a zsűri tagjait innovatív és kreatív ötletükkel.

EGY CIRKUSZI JELENETET KELTETTEK ÉLETRE A GYEREKEK

Az ötlet idén is egyedülálló volt: a kis csapat egy cirkuszi jelenetet elevenített meg. A zsűri több szempontból is értékelte a gyerekek munkáját, akiknek először egy bemutatkozó videót kellett készíteni angol nyelven, majd egy plakátot hoztak létre, végül pedig egy színpadi jelenetet is összeállítottak, ahol a bírák a robotok megépítése és programozásának összetettsége mellett azt is figyelembe vették, mennyire kerek, egész történetet dolgoztak ki, valósítottak meg a gyerekek. Ezt követően a gyerekeknek angolul kellett projektjüket bemutatni a zsűri tagjainak.

CSAHOLÓ, TÁNCOLÓ KUTYÁK ÉS TŰZIJÁTÉK IS SZÍNESÍTETTE A GYEREKEK ELŐADÁSÁT

A szegedi csapat több kutyás jelenetet elevenített meg, ahol a kutya jelezte, ha éhes, ha szomjas, vagy ha táncolni szeretne. Itt nagy hangsúly volt a program futtatása során a véletlenszerűségen, melynek köszönhetően a zsűrinek külön megtetszett a szegedi gyerekek alkotása. De a kis csapat bemutatott farokcsóváló, illetve táncoló kutyákat is, ahogy az Arduino Robotok is megjelentek a cirkuszi előadás során. A ráadás pedig egy tűzijáték megépítése volt, mely a kutyákhoz hasonlóan színre és távolságérzékelőre indult el.

MÁSODIK HELYET ÉRDEMELTÉK KI

“Nagyon szépen sikerült megvalósítaniuk a projektet a gyerekeknek, a zsűri is kiemelte, hogy milyen komplex és szépen felépített előadás volt. Sőt, a lányok még megtetézték az egészet azzal, hogy bohócruhában cigánykerekeztek és táncoltak” – mesélte el a tanárnő. A gyerekek teljesen elbűvölték a zsűrit, így a szegedi kisdiákok a második helyet érdemelték ki cirkuszi projektjükkel. “Ilyen eredményt elérni, nagyon megható volt” – árulta el Özvegy Judit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb