Mindenmás

Meghalt Donald Sutherland, A piszkos tizenkettő, a Kelly hősei, és az Éhezők viadala sztárja

88 éves korában meghalt Donald Sutherland. A Primetime Emmy- és kétszeresen Golden Globe-díjas kanadai színész élete során temérdek kasszasikert hozó alkotásban szerepelt, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 2017-ben pedig Életműdíjjal jutalmazta munkásságát – annak ellenére, hogy Oscarra sosem jelölték, írta meg az Index.

“EZ A JÓL MEGÉLT ÉLET”

Hosszan tartó betegség után, életének 89. évében meghalt Donald Sutherland, Kanada egyik legismertebb filmszínésze. Halálhírét fia és színésztársa, Kiefer Sutherland jelentette be. “Nehéz szívvel mondom, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt (…) Szerintem az egyik legfontosabb színész a filmtörténetben. Soha nem rettent el egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és ennél többet nem kívánhat az ember. Ez a jól megélt élet” – – búcsúzott tőle az X-en. 

NEM VOLT KÉZENFEKVŐ, HOGY SZÍNÉSZ LESZ

Donald Sutherland 1935. július 17-én, Donald McNichol Sutherland néven látta meg a napvilágot a New Brunswick állambeli Saint Johnban. Édesanyja matematikatanár volt, míg édesapja értékesítési területen dolgozott és a helyi közüzemi vállalatot irányította, így koránt sem volt kézenfekvő az, hogy egyszer a legnépszerűbb színészek között tartják majd számon. 

A MŰVÉSZET MINDIG KÖZEL ÁLLT HOZZÁ

A színészet ugyan a korai években még nem, de a művészet annál is inkább közel állt az ifjú Sutherlandhez. Szeretett volna szobrász lenni, azonban szülei nyomására végül hanyagolnia kellett szenvedélyét, és mérnöki pályára ment. Ekkor, a Torontói Egyetemen ismerkedett meg a színjátszással, első kisebb szerepét Edward Albee: The Male Animal című alkotásában kapta még elsőévesként. Végül a színpadot annyira megkedvelte, hogy mérnök és dráma szakos diplomát is szerzett az intézményben. 

ÜGYNÖKE JAVASLATÁRA KÖLTÖZÖTT HOLLYWOODBA

Az első filmes castingján 1962-ben vett részt, majd 1963-ban az első szerepét is megkapta, a mozivásznon a The World Ten Times Over című brit romantikus drámában debütált. Ez azonban nem hozta meg az áhított sikert, és a jó fizetéssel járó munkákat, így ügynöke azt javasolta az anyagilag teljesen leégett Sutherlandnek, hogy próbáljon szerencsét Hollywoodban. A színész az 1960-as évek közepén át is tette a székhelyét Los Angelesbe, ahol hamar magára is talált. 

A PISZKOS TIZENKETTŐ, KELLY HŐSEI, MASH TETTÉK A FILMES VILÁG NAGYJAI KÖZÉ

1967-ben megkapta Vernon Pinkey őrmester szerepét A piszkos tizenkettő című háborús akciófilmben, amelyben olyan színészekkel játszott együtt, mint Lee Marvin, Charles Bronson vagy éppen Telly Savalas. A film hatalmas siker, az év ötödik legtöbb bevételt hozó alkotása lett. Ezt kihasználva Sutherland olyan filmekben kapott szerepet, mint a Clint Eastwood főszereplésével készült 1970-es Kelly hősei, vagy éppen a MASH – utóbbiban való szereplésének köszönhető az, hogy a neve kiemelt helyen szerepel a filmes világ nagyjai között. 

SIKERFILMEK ÖVEZTÉK KARRIERJÉT

A következő évtizedekben Sutherland karrierjét állandóan sikerfilmek övezték. A listán szerepel Klute (1971) amelyben Jane Fondával szerepelt, az 1973-as Ne nézz vissza! vagy a Robert Redford nevével fémjelzett Átlagemberek (1980). Szerepei között szerepelt néhány nem szokványos választás is, 1976-ban a legendás olasz filmrendezővel, Federico Fellinivel dolgozott együtt a Casanova című filmen, amelyben Sutherland alakította a címszereplőt.

A kilencvenes évektől sem lankadt a kereslet Sutherland iránt, olyan filmekben szerepelt, mint a Lánglovagok (1991), a Buffy, a vámpírok réme (1992), az Űrcowboyok (2000), a Ha ölni kell (1996), az Az olasz meló (2003),  vagy a Büszkeség és balítélet (2005). 

AZ ÉHEZŐK VIADALA VALAMENNYI RÉSZÉBEN SZEREPET KAPOTT

2012-ben eljátszotta a gonosz Coriolanus Snow elnököt az Éhezők viadala című filmben, ezt a szerepet pedig a franchise következő filmjeiben – a Futótűzben-ben (2013) és a Kiválasztott 2014-es és 2015-ös részében – is magára öltötte. Visszatérve a tévészerepekhez, J. Paul Getty olajmágnás szerepét vállalta a 2018-as Bizalom című sorozatban, amely Getty unokájának hírhedt 1973-as elrablását mutatja be.

OSCART NEM, DE ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT AZ AKADÉMIÁTÓL

Noha Hollywood egyik legelismertebb színészeként tartják számon Sutherlandet, a mai napig kevés figyelem irányult rá az Oscar-díjátadókon, ugyanis sem nem nyert, sem nem jelölték a díjra. 2017-ben ennek ellenére, vagy talán pont emiatt tiszteletbeli Oscart, azaz Életműdíjat kapott az akadémiától.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb