Közélet

Megszüntették a nyomozást a Magyar Péter által rögzített hangfelvételek ügyében! Az ügyészség szerint Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével

Csütörtök délelőttre hirdetett sajtótájékoztatót a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Péter által rögzített hangfelvétellel kapcsolatban. Közel három hónappal ezelőtt már megszólalt az ügyben a főügyészség, ekkor derült ki, hogy Varga Juditot tanúként hallgatták meg.

Három hónappal a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése óta második alkalommal tartott sajtótájékoztatót a Központi Nyomozó Főügyészség. Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség szóvivője számol be a történtekről, illetve válaszol a kérdésekre. Ismert, legutóbb a főügyész árulta el, hogy Varga Juditot tanúként hallgatták meg az üggyel kapcsolatban, majd hozzátette, hogy pontosan tudják, hogy „ki az a Tóni, Barbara és Ádám”.

MÁRCIUSBAN VOLT A KIHALLGATÁS

Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét márciusban hallgatták meg először tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői – többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – is elkísérték. Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

  • Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”.
  • A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudta megmondani.
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”. Magyar Péter a meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A hangfelvételt közzé is tette – emlékeztet az Index.

A NYOMOZÁST BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN MEGSZÜNTETTÉK

A lap szerint Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség szóvivője a sajtótájékoztató kezdetekor elmondta, hogy Magyar Péter bejegyzései alapján indult el a nyomozás, kilenc tanút és szakértőket hallgattak meg az ügyben. Az állítás, miszerint Schadl György Rogán Antal embere volt, nem nyomozható, mert nem volt kapcsolat közöttük, egyetlen kormánytagnak sem volt tudomása a korrupciós cselekményről, így nem történt meg a feljelentés elmulasztása. Fürcht Pál főügyész ismertette, hogy meghallgatták Varga Juditot, Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt és a hangfelvételen szereplő személyeket, akik azt mondták, nincs arról tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna és ezt elmulasztotta. A nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

PLETYKÁKAT OSZTOTT MEG VARGA JUDIT

Mint elhangzott, Varga Judit a hangfelvételeken pletykákat osztott meg a férjével, és a megnevezett személyek nem jártak a nyomozó ügyészég épületében, az elhangzottak tele vannak tárgyi tévedésekkel. Kovács Katalin hozzátette, jogszerűtlenül nem törölt senki olyan adatot, ami bűncselekmény bizonyítását szolgálta volna. Mivel több szervnél is voltak iratok a nyomozással kapcsolatban, így kizárt, hogy bárki manipulálta volna az iratokat, ez belső segítséggel sem lett volna megvalósítható.

Fürcht Pál Varga Judit és Magyar Péter beszélgetéséről azt mondta, az 2023 januárjában zajlott le, amikor Varga elmondása szerint már eldöntötték, hogy elválnak. A volt miniszter szerint Magyar Péter nagyon érdeklődött a közélet iránt, és próbált mindenféle pletykákat elmondatni vele. Szürreálisnak nevezte, hogy valaki 2023 januárjában az ügyészségre ment volna az iratok miatt, amikor azok már hónapok óta a fővárosi törvényszéken voltak.

NEM TALÁLTAK KIHÚZÁSRA UTALÓ RÉSZT

A főügyészség tájékoztatása szerint Varga Judit és Magyar Péter is a sajtóból szerezte az információit a Schadl–Völner-ügyről, és az összes tanú tagadta, hogy beküldtek volna valakit az ügyészségre. Ennek ellenére a fővárosi nyomozó ügyészség folytatta a vizsgálatot, nagyjából 17 ezer oldalnyi iratot néztek át, és nem találtak kihúzásra utaló részt. Arról hogy Völner Pált figyelmeztethették-e, hogy titkos megfigyelés zajlik ellen, Fürcht Pál azt mondta, Völner neve kezdetben fel sem merült, egy NAV-os eljárás miatt indítottak nyomozást, és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál 2021 tavaszán még csak annyit tudtak, hogy Schadl szoros kapcsolatot ápol a volt államtitkárral, „de ez még nem bűncselekmény”.

MAGYAR PÉTER IS MEGSZÓLALT

A nyomozást megszüntető határozatokat az ügyészség honlapján is közzétették, Magyar Péternek lehetősége van fellebbezni. A Tisza párt alelnöke még a tájékoztató közben reagált a Facebookon, mint írta, szürreális a sajtótájékoztató, mintha az 1950-es években lennénk. Szerinte az ügyészek „izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt”. Az elhangzottakat részben hazugságnak, részben a hangfelvétel szándékos félreértelmezésének nevezte, és azt ígérte, részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait. Azt is hozzátette, ha már nem Polt Péter lesz a legfőbb ügyész, a vádhatóság leporolja az ügyet, és „kivizsgálja a mostani nyomozásban elkövetett szándákos szabálytalanságokat.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb