Közélet

“A mostani rendszer nem szolgálja a betegek érdekét” – a Mok-elnök szerint az általuk benyújtott javaslatok szinte láthatatlan összegek az állami kassza számára, de nagyban javítanák az orvosok munkafeltételeit

“A kamara már az előző ciklusban, amikor az egészségügy átalakítása elindult, amellett tette le a voksát, hogy a magán és közegészségügynek szabályozottan, átláthatóan kell együtt élnie. Az éles elválasztást azért nem tartjuk kivitelezhetőnek, mert nincs két egészségügyi rendszerre elegendő orvos és ápoló” – nyilatkozta az Economx-nak adott nagyinterjújában Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara tavaly megválasztott elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának egyetemi docense. A szegedi MOK-elnök szerint a mostani rendszer nem szolgálja a betegek érdekét, az onkológiai betegek ellátása pedig kifejezetten aggasztó.

A BÉREK REÁLÉRTÉKE AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN NAGYOBBAT CSÖKKENT, MINT AZ ORSZÁGOS ÁTLAG

Megválasztásakor Álmos Péter azt mondta, hogy az orvosi béreket újra kell rendezni, mert az orvosi bértáblának azt a végső célt kell szolgálnia, hogy a betegek ellátásához maradjon itthon, az állami egészségügyben elég orvos. Ehhez kell egy világos, kiszámítható rendszer. A bérek reálértéke – az infláció emelkedése és a bérkorrekció elmaradása miatt – az egészségügyi szektorban nagyobbat csökkent, mint az országos átlag.

A CÉL AZ OSZTRÁK ORVOSBÉREK 60%-NAK ELÉRÉSE

“Továbbra is az a célunk, hogy elérjük az osztrák orvosbérek 60 százalékát, ehhez éveken át tartó fejlesztés kell még. A kormányzatnak jövőképet kell adnia az egészségügyi dolgozók számára, látniuk kell azt, hogy a béreikről, azok értéktartásáról nem feledkeztek meg. Ez szolgálja a betegek érdekét, mert így marad elegendő orvos. Már hónapokkal ezelőtt elküldtünk három lehetséges verziót a minisztériumnak”.

“SZINTE LÁTHATATLAN ÖSSZEG”

A MOK elnöke hozzátette, ezekben a tervezetekben az a közös, hogy körülbelül 1,5 kilométernyi autópálya árával – 13-15 milliárd forinttal – terhelnék meg a jövő évi költségvetést. Ez szinte láthatatlan összeg az állami kassza számára, nem terjeszkedtünk túl, nem akarjuk az állami büdzsét bedönteni, mondta el. 

EZEKET A JAVASLATOKAT TERJESZTETTÉK ELŐ

A szakember azt is részletezte, hogy:

  • az egyik javaslat egy alapbérfejlesztésre vonatkozott,
  • a másik javaslat az ügyeleti bérek javítására, mert előfordul, hogy egy orvos óránként bruttó 4500 forintért ügyel, ez pedig jelentősen elmarad attól, amit a felelősség és a terhelés indokol.
  • A harmadik javaslatban, a szakdolgozókra is gondolva azt kérték, hogy hozzanak létre egy ágazati nyugdíjpénztári alapot, amiben a munkavállaló és a munkáltató, vagyis az állam együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy az állami egészségügyben dolgozók előtt hosszú távú perspektíva legyen.

A NYUGAT-EURÓPAI ELVEK SZERINT ÉPÍTKEZŐ BÉRTÁBLÁT SZERETNÉK TOVÁBB FEJLESZTENI

“Egyelőre azt tudjuk, hogy az államtitkár és a kamara elképzelései nagyon mások. Mi a korábban Orbán Viktor miniszterelnök által is elfogadott, nyugat-európai elvek szerint építkező bértáblát szeretnénk tovább fejleszteni” – teszi hozzá a MOK-elnök, aki az interjúban többek között beszél még a várólistákról, az egészségügyi dolgozók kimerültségéről, a tervezett kórházi arcfelismerő rendszerről és blokkolóóráról, a szűkülő kórházi ellátásokról, az új ügyeleti ellátásról is, összegezte a Menedzsment Fórum

A teljes interjú ITT olvasható el.

Forrás: mfor.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb