Közélet

Lázár János átalakítaná a helyi iparűzési adókat, az önkormányzatok pénzelvonástól tartanak

Javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó megreformálását – közölte a minap Lázár János arra utalva, hogy az önkormányzatok elszórják a pénzt. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke úgy tartja, komoly a veszély, hogy elveszik az önkormányzatoktól a helyi adókat.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő szerint egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené, Gémesi György gödöllői polgármester pedig úgy véli, már annak is a lakosok látnák a kárát, ha a helyi iparűzési adót csupán megkurtítanák.

VÉGET KELL VETNI A PÉNZSZÓRÁSNAK

“Véget kell vetni annak a káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót, majd sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson mentőövet, mert elfogyott a pénz” – erről beszélt az önkormányzati választás után szűk két héttel Lázár János.

Az erős mondásairól ismert építési és közlekedési miniszter elmondta: javasolni fogja a kormánynak, reformálja meg országosan a helyi iparűzési adót (hipa), mert a településeknek és az országnak is érdeke, hogy iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, kórházakra, munkahelyteremtésre, ipari parkok fejlesztésére, járdák és utak építésére fordítsák a helyi adóbevételeket. Hogy miben állna a reform, azt nem fejtette ki, és az sem világos, hogy mindez Lázár magánvéleménye, vagy így szondázzák esetleg a kormány tervét – írja a 24.hu.

ÜRES AZ ÁLLAMKASSZA, KELL A PÉNZ?

“A mostani bejelentés arról szólhat, hogy mennyit lehetne még elvenni az önkormányzatoktól” – magyarázta a 24.hu-nak Gödöllő nyolcadik alkalommal újraválasztott polgármestere, Gémesi György. Óriási összegről beszélünk, hiszen évente mintegy ezermilliárd forint folyik be iparűzési adóból, és ennek 90 százalékát működésre fordítják: a közétkeztetést, az óvoda és a bölcsőde, a közbiztonság, a helyi közlekedés fenntartását, a mindennapi feladatok ellátását, a problémák megoldását fizetik belőle az önkormányzatok. “Mivel kifejezetten önkormányzati adóról van szó, azt az állam nem szedheti be, legfeljebb eltörölheti. Igaz, arra is van példa, hogy a helyi önkormányzattól áttették a megyei önkormányzathoz az adóbeszedést, mint a különleges gazdasági övezetbe sorolt Gödön” – tette hozzá.

“Az látszik, hogy üres az államkassza, valahonnan pénzt kell szerezni bele, és persze, akár az önkormányzatoktól is el lehet szedni még bevételt, csak akkor annak a helyiek ihatják meg a levét” – mondta.

NEM TUDNÁ AZ ÁLLAM FINANSZÍROZNI

Gémesi nem lát reális esélyt arra, hogy az állam finanszírozni tudná azokat az egyébként kötelező állami feladatokat, amiket az önkormányzatok most a helyi adóból oldanak meg. Szerinte ettől még meg lehet „reformálni” a hipát, de aki ezt mondja, az nem ismeri a pontos számokat, vagy legalábbis nincs tisztában azzal, hogy milyen hatalmas feladattengert fed le a helyi iparűzési adó. Az biztos, hogy hatalmas állami bevétel nem lenne a megreformálásból, arra viszont van lehetősége az államnak, hogy meggyengítse az önkormányzatokat, beszorítsa azt a párat a sarokba, amelyik még jól működik – jegyezte meg.

A SZOLIDARITÁSI ADÓT NEM EMELNI, HANEM CSÖKKENTENI KELLENE

A lap szerint a szolidaritási adó ráadásul majdnem a beszedett ezermilliárd forintnyi adó harmadát elviszi – 307 milliárd forintot kell a nagyobb hipabevételű, egyébként nagyobb feladattenger ellátására köteles önkormányzatoknak befizetniük az államkasszába. A szolidaritási adó elvileg a kistelepülésekre megy, de hogy milyen arányban, arról nincsenek információik azoknak az önkormányzatoknak, amelyektől elvonják az adóbevétel majdnem harmadát. Hozzátette, a szolidaritási adó fizetésére kötelezett nagyobb városi önkormányzatok jellemzően a vonzáskörzetükben is finanszíroznak szolgáltatásokat, ezért a szolidaritási adót nem emelni kellene – ahogy ez az idén is történt –, hanem inkább csökkenteni, ahogy a fideszes Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is javasolta, hogy finanszírozni lehessen az agglomerációs feladatokat is. Gémesi azt szeretné, hogyha a kormány valóban tervez valamit a hipával, akkor erről egyeztessen az önkormányzatokkal, az erre szolgáló fórumon.

Szegednek is hatalmas bevétele van az iparűzési adóból, 2021-ben például 9,3 milliárd forintot tett ki ez az összeg, a BYD megjelenésével pedig még többre lehet majd számítani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb