Mindenmás

Borzalmas felvételek terjedtek a makói sintértelepről, állatkínzás gyanúja miatt vizsgálódnak

Megrázó felvételek kerültek ki az internetre a makói gyepmesteri telepről, ezért vizsgálatot kezdeményez az azt fenntartó önkormányzati társulás. Mint kiderült, a gyepmester szerint egy állattartó személyes bosszújáról van szó.

A Makói Kistérségi Többcélú Társulás szakhatósági vizsgálatokat kezdeményezett a makói ebrendészeti telep működésével kapcsolatban. Bárdos-Kolozsvári Rozália nagylaki polgármester a keddi sajtótájékoztatón elmondta: nyolc önkormányzat Fejes Imre hódmezővásárhelyi egyéni vállalkozót bízta meg az érintett településeken a kóbor állatok szakszerű befogásával és tartásával. A gyepmester tevékenységével kapcsolatosan a közösségi médiában panaszok jelentek meg, ezért indított vizsgálatokat a társulás.

ELKESERÍTŐ FELVÉTELEK KERÜLTEK KI

Mint kiderült, nem is akármilyen panaszok, hiszen egy helyi Facebook-csoportban június végén számos bejegyzés foglalkozott a sintértelepen előforduló állítólagos állatkínzásokkal. A csoportba többek közt feltöltöttek egy fotót egy kutya teteméről, és kikerült egy videó is, amin az látható, hogy egy macskát végigvonszolnak a telepen és egy dobozba teszik, ahol az állat elpusztul. A videó feltöltője azt írta, feljelentést tett.

A Promenad24 azt írta, hogy a keddi sajtótájékoztatón kiderült: egy német származású, de Hódmezővásárhelyen élő hölgy töltötte fel a közösségi oldalára az állítólag a makói telepen készített videót, illetve fényképeket. Azért állítólag, mert az eljárás során azt is bizonyítani kell, hogy tényleg onnan származnak ezek a felvételek. A nagylaki polgármester kiemelte: az érintett hölgy több mint ötven állatot tartott az általa üzemeltetett telepen, de a szakhatóságok bezárták azt és elkobozták az állatokat, mert nem voltak megfelelőek a körülmények.

A gyepmester korábban azt állította, hogy az ügy a hódmezővásárhelyi állattartó személyes bosszúja, akitől lefoglalták a kutyákat. Az interneten látható felvételekről azt mondta: az említett macska a sérüléseibe pusztult bele, a kutya pedig azért, mert kiszabadult a kennelből és kirágta a rágcsálóirtós dobozt.

EDDIG NEM TALÁLTAK SEMMI KIFOGÁSOLNIVALÓT

Bárdos-Kolozsvári Rozália kiemelte: a nyolc önkormányzat február vége óta végzi közösen az állatok befogását és tartását, valamint áprilistól látja el ezt a feladatot a hódmezővásárhelyi egyéni vállalkozó. Az érintett makói telepen a szakhatóságok rendszeresen tartanak ellenőrzéseket, de eddig semmilyen kifogást nem emeltek az ott folyó munka miatt.

VIZSGÁLATOT KÉRNEK

Farkas János magyarcsanádi polgármester kihangsúlyozta, hogy az érintett önkormányzatok elkötelezettek az állatvédelem mellett, a kóbor állatok befogása és megfelelő tartása kötelező feladat a számukra. A községvezető kifejtette: a társuláshoz semmilyen hivatalos panasz nem érkezett a makói ebrendészeti telep működésével kapcsolatosan, csak az internetre kerültek fel különböző videók és képek. Ezért határozott úgy a társulási tanács, hogy a szakhatóságokhoz fordulnak az ügyben. Soron kívül kérik a vizsgálatok lefolytatását, valamint tudomásul veszik, hogy a Makói Rendőrkapitányság vizsgálatot folytat ebben a témában. A társulás nem csak a különféle szakhatóságokat kérte fel a vizsgálatok lefolytatására, hanem belső ellenőrzést is indítottak a telep működésével kapcsolatosan.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb