Kikapcs

Az óriási sikert arató Švejk most Szegedre is megérkezik, a szabad ég alatt élvezhetjük a “dark operettet” a Tisza Teátrumon

Bizonyára sokaknak ismerősen cseng Švejk neve, Jaroslav Hasek cseh író legendás figurája, akinek kalandjait már csaknem hatvan nyelvre fordították le. A Térszínház Kaj Ádám rendezésében, Bucz Magor számos rangos hazai és nemzetközi zenei díj birtokosának lenyűgöző dalaival eleveníti meg a derék katona történetét egy egyedülálló “dark operettben”, avagy zenés monarchiasiratóban. A 2023 őszi bemutató óta óriási sikert arató Švejk most Szegedre is megérkezik, július 11-én a szabad ég alatt, a természet lágy ölében élvezhetik a nézők a darabot – osztotta meg a Szeged365-tel a szuper hírt a Tisza Teátrum.

Mint megtudtuk, a produkció Hašek regényének sajátos hangulatát ötvözi modern zenei elemekkel, megteremtve a dark operett műfaját. A színpadra álmodott világ nem csupán Hasek humorát tükrözi, de elgondolkodtató kérdéseket is feltár a monarchia bukásával és a háború pusztításával kapcsolatban.

KÜLÖNLEGES UTAZÁS A MÚLTBA

A Smokin’ Chimney zenekar lendületes játéka és a darab fülbemászó dallamai biztosítják a szórakozást, miközben a sodró történet megrendítő élményt nyújt. A Švejk nem csupán egy színházi előadás, hanem egy különleges utazás a múltba, tele humorral, zenével és elgondolkodtató üzenetekkel.

EGYIK ÚJ ORSZÁGOT NYER, A MÁSIK TERÜLETEKET VESZÍT

A rendező, Kaj Ádám így gondol a műre: “Hašek klasszikusa talán a legismertebb és legnépszerűbb cseh irodalmi mű Magyarországon, és éppen emiatt hajlamosak is vagyunk romantizálni annak groteszkbe hajló főhősét. Hovatovább sokan a cseh nemzet egészével azonosítják a švejki lelket, miközben a csehek – ahogy Patrik Ouředník egyik esszéjében rámutat – egyszerre büszkék erre a hagyományra, és egyszerre szégyellik azt. Ahogy a csehekre, úgy ránk is igaz a művel kapcsolatos skizofrén viszony, csak míg az előbbi inkább néplélektani, utóbbi egy ellentétes történelmi nézőpontból fakad. Hiszen hiába veszítjük el közösen a világháborút, a felbomló monarchia helyén ők új országot nyernek, mi pedig területeket (részben az ő javukra) veszítünk. Előadásunkban ezt a kettőséget szeretnénk megőrizni úgy, hogy közben nem sérül a mű alaphumora. Švejk történelmi bolyongása éppen ezért apropó lehet saját közép-európaiságunk felülvizsgálatára is.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb