Közélet

Orbán Viktor nem sokat pihen: Zelenszkij, majd Putyin után, ma hajnalban Hszi elnökkel találkozott…

A békemisszió harmadik állomásaként Orbán Viktor ma hajnalban Kínába érkezett, ahol Hszi Csin-pinggel folytat megbeszéléseket. A magyar miniszterelnök fontos diplomáciai küldetésen van, amelynek célja a béke előmozdítása nemzetközi szinten. Tudd meg, miért fontos ez a látogatás és milyen hatással lehet a jövőbeli nemzetközi kapcsolatokra!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő hajnalban Kínába érkezett, hogy folytassa békemisszióját. Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, mely találkozó célja a nemzetközi béke és együttműködés előmozdítása. A látogatás fontos lépés a magyar kormány külpolitikájában, amely Moszkva és Kijev után most Pekingben folytatódik.

Orbán Viktor közösségi oldalán jelezte, hogy a békemisszió harmadik állomásához érkeztek. A találkozó jelentőségét az is mutatja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Kínában tartózkodik. A magyar miniszterelnök diplomáciai küldetése különösen fontos, hiszen a kínai-magyar kapcsolatok erősítése mellett a nemzetközi békefolyamatban is szerepet vállal.

A békemisszió előző állomásai Kijev és Moszkva voltak, ahol Orbán Viktor fontos tárgyalásokat folytatott a helyi vezetőkkel. A moszkvai találkozóról ugyan előzetesen nem tájékoztatták az EU tagállamait és NATO szövetségeseit, de a látogatás jelentőségét nem lehet alábecsülni. A kijevi látogatás után pedig a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt, ahol szintén a békefolyamat előmozdítása volt a fő téma.

Érdekesség, hogy Kína és Magyarország kapcsolatai az utóbbi években különösen szorosak lettek. Az 1950-es években, a Kínai Népköztársaság megalakulása után, Magyarország az elsők között volt, amely elismerte az új kormányt. Azóta számos gazdasági és kulturális együttműködés valósult meg a két ország között, amelyeket Orbán Viktor mostani látogatása tovább erősíthet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb