Kikapcs

Kukorica gyermekei, készüljetek! Szombaton nyit az útvesztő Kiszombor határában

Szombattól egészen augusztus 20-ig várja az érdeklődőket a kiszombori kukorica-labirintus. A fesztivált szervező Endrész Erzsébet szerint mindig valamilyen tematika szerint vágják bele a kukoricásba az útvesztőt, most pedig az idén elhunyt két honismeretisre, Bajnóczi Jánosra és Balázs Zoltánra is megemlékeznek a labirintus mintájában. Az elnök hozzátette: idén 100 évesek Kiszombor harangjai, amelyek most értük is szólnak.

A Promenad24 Endrész Erzsébettől megtudta, hogy a kezdetekben Balázs Zoltán tervezte meg a labirintus mintáját, majd irányította a kukoricavágást, és ezt a feladatot később Bajnóczi János vette át tőle. Az elnök kifejtette: mivel mind a ketten elhunytak, így a körnek keresnie kellett egy új személyt, aki folytatja ezt a munkát. Így esett a választásuk Prónai Éva tanárnőre. Az általa megálmodott labirintusban nem csak az idén 100. évfordulójukat ünneplő kiszombori harangok kerültek bele, hanem több olyan dolog is, mely a község jellemző. Így például a kastély tornya, a Vályogos-tó hala és hullámai, valamint a falura jellemző tölgyes és a bagoly is.

A HELYIEK MENTETTÉK MEG A HATALMAS TÖLGYET

A Makót Kiszomborral összekötő kerékpárút mentén is áll egy hatalmas tölgy, melyet a helyiek megmentettek a kivágástól. Az út eredeti nyomvonala miatt lett volna szükség a fa eltávolítására, de a kiszomboriak kérésére módosították a tervet és az út kikerüli a matuzsálemet. A lombok árnya alatt egy kis pihenőhelyet is kialakítottak a kerekezőknek. Endrész Erzsébet kitért arra is, hogy a bagoly miért került bele a labirintusba. Ahogy az elnök fogalmazott: telente nagyon sok bagoly költözik a község főterén álló fenyőfákra, így ezért ezek a ragadozó madarak is Kiszombor jelképeivé váltak. A kör elnöke kitért arra is, hogy a fent említett harangok még 1924-ben, a községet felvirágoztató Rónay-család megbízásából készültek és kerültek Kiszomborra.

Tavaly is szuperre sikerült az útvesztő, egy videón is megörökíteték:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb