Mindenmás

Rekordenyhe volt a szerda hajnal, Szegeden és Fonyódon dőlt meg a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord

Baján pár perccel 12 óra után már 38,7 fokot mért a Hungaromet, ezzel biztosan megdőlt a mai melegrekord – írja az Időkép, ahol kiemelték, hogy a július 11-re vonatkozó eddigi melegrekordot egy 1922-es mérés tartotta, akkor Szerepen 38,5 fokig melegedett a levegő. Mindezek mellett rekordenyhe volt a szerda hajnal is, Szegeden és Fonyódon volt a legmelegebb kora reggel, ezzel új napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született.

BITANG MELEG VOLT HAJNALBAN

Az Időkép kiemelte, hogy ország nagy részén a trópusi éjszakák jellemzők, azaz a nappali forróság után a leghűvösebb hajnali órákra sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. Így történt ez szerda hajnalban is, így új napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A Hungaromet tájékoztatása szerint Fonyódon és Szeged belterületen is mindössze csak 25,3 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új rekordnak számít. Az eddigi rekordot egy 2011-es mérés tartotta, akkor július 10-én Pécs-Árpádtetőn 24,4 fokig tudott lehűlni a levegő.

SZEGED BELVÁROSA MÁR OLYAN FORRÓ, MINT RÓMA VAGY MARSEILLE

Nem hiába küzdünk az extrém meleg időjárással Szegeden: az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék kutatásai szerint Szeged belvárosa már olyan forró, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki. A kutatásról itt olvashatsz bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb