Közélet

Kijöttek a legfrissebb adatok: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki az SZTE kutatása szerint

Nem hiába küzdünk az extrém meleg időjárással Szegeden: az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék kutatásai szerint Szeged belvárosa már olyan forró, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki – olvasható a Szegedi Tudományegyetem oldalán.

Mint írták, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék (októbertől Légkör- és Téradattudomány Tanszék) jelentős szerepet vállal az éghajlatváltozás, különös tekintettel annak városi hatásainak vizsgálatában. Ezt a munkát számos hazai és kiterjedt nemzetközi együttműködés keretében végzik az SZTE kutatói, köztük az egység vezetője, Dr. Gál Tamás, aki több fontos éghajlattal foglalkozó testület tagja.

AZ ELMÚLT ÉV KÖZÉPHŐMÉRSÉKLETE OLYAN VÁROSOK ÁTLAGHŐMÉRSÉKLETÉNEK FELEL MEG, MINT RÓMA, MARSEILLES, VAGY SZALONIKI

Megállapították, a szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C). A belvárosban a városi hatások miatt az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, így ott az elmúlt év középhőmérséklete 15,2 °C volt.

Ez utóbbi érték olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki.

1998 ÓTA SZEGED BELVÁROSÁBAN IS ZAJLANAK MÉRÉSEK

Az elmúlt 13 hónap a mérések kezdete óta a legmelegebb volt globálisan. Ez az extrém meleg hazánkban is megfigyelhető és mindenki számára tapasztalható. Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék (októbertől Légkör- és Téradattudomány Tanszék) és a HungaroMet Zrt. (korábban Magyar Meteorológiai Szolgálat) együttműködésének köszönhetően 1998 óta Szegeden nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is zajlanak mérések. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása.

A MEDITERRÁN VÁROSOKÉHOZ HASONLÍT SZEGED ÁTLAGHŐMÉRSÉKLETE

Az éghajlatváltozás hatása helyi szinten is érezhető, a Szegeden mért adatok szerint. A belvárosban az elmúlt év átlaghőmérséklete mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A külterületen mért értékek is jelentősen emelkedtek, ami az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A városi klímamódosító hatás tovább fokozza az éghajlatváltozás hatásait a városokban, ezt jól mutatja a Szeged belvárosában és külterületén mért adatok közötti jelentős különbség.

A Szegeden 1998 óta zajló hosszú távú mérések lehetővé teszik az éghajlatváltozás és a városi hatás részletes vizsgálatát, ami nélkülözhetetlen a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb