Szegedi Arcok

Szeged365 olvasói beszámoló: olyan hosszú a várakozási idő szívkatéterezésre a szegedi klinikán, hogy másik vármegyébe küldik a betegeket

„Tényleg? Át kell, hogy menjünk másik megyébe, hogy a férjem meg legyen szívkatéterezve? Ez tragédia!“ – mondta szerkesztőségünknek Olvasónk. Mint elárulta, több, mint két hónapja várnak az időpontra, hogy elvégezzék a szegedi klinikán a vizsgálatot. Olvasónk többszöri érdeklődésére azt az információt kapta, félév a várakozási idő a vizsgálatra, ha férje állapota miatt nem tudják kivárni, menjenek az SBO-ra, vagy Gyulára, ahol várhatóan hamarabb sor kerülhet a nélkülözhetetlen beavatkozásra. Olvasónk pedig nem tud várni: férje azóta is folyamatosan, fullad, nehezen veszi a levegőt, azonnali ellátásra lenne szüksége.

TAVASSZAL KIDERÜLT, SZÍVKATÉTEREZÉSRE VAN SZÜKSÉG

Mint Olvasónk elmesélte, férje öt éve agyvérzésen esett át, azóta is mozgásában korlátozott, tolószékhez kötve éli mindennapjait. Idén tavasszal az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban megállapították, szívkatéterezésre van szüksége, mert nagyon el van meszesedve a koszorúere. A beavatkozás azért is nagyon fontos, mert azt követően derül ki, hogy az ereken mennyire tudnak tágítani, mert, ha nagyon össze vannak szűkülve, akkor koszorúér-műtét válik szükségessé. A házaspár kálváriája ekkor vette kezdetét.

HA NEM TUDJÁK KIVÁRNI A FÉLÉV VÁRAKOZÁSI IDŐT, MENJENEK ÁT GYULÁRA

Olvasónk és férje ugyanis két hónapot várt arra, hogy a beavatkozásra időpontot kapjanak, ám ez nem történt meg. Olvasónk többszöri érdeklődésére azt az információt kapta, hogy a szegedi klinikán csak akut betegeket látnak el, a 3 katéteres ágyból pedig csak egy működik, így félév várakozási idő van a szívkatéterezésre. Ha ezt nem tudják kivárni, akkor menjenek vagy az SBO-ra, vagy Gyulára, ahol elvégzik a beavatkozást. „Tényleg? Át kell, hogy menjünk másik megyébe, hogy a férjem meg legyen szívkatéterezve? Ez tragédia!“ – adott hangot felháborodásának Olvasónk.

120 KILOMÉTERES ÚT A BEAVATKOZÁSÉRT

Mivel Olvasónk férje hónapok óta nehezen veszi a levegőt, fullad, állapota láthatóan folyamatosan romlik, ezért úgy döntöttek, nem kockáztatnak, számukra most a legfontosabb rizikófaktor az idő, ezért átmennek Gyulára, ahol elvégzik a beavatkozást. Ott kardiológusuk beutalójával július 30-ra sikerült időpontot szerezniük, amikor is betegszállítóval fognak a Békés vármegyei településre átutazni, 120 kilométert megtéve beteg férjével, aki nehezen kap levegőt.

SAJNOS OLVASÓNK ESETE NEM EGYEDI

Mint Olvasónk elárulta, több, hasonló helyzetben lévő beteg hozzátartozójával beszélt már az esetről, s osztották meg egymás között tapasztalataikat. Ezekből a beszélgetésekből derült ki számára, hogy akik magánrendelésből érkeznek a beavatkozásra, előrébb veszik őket, sokkal hamarabb jutnak ellátáshoz, mint a TB-s betegek. Egyéb iránt hallott olyan szívkatéterezésre váró betegről, aki január-február környékén lett előjegyezve a beavatkozásra, melyre végül június végén került sor. Sőt, azt is megtudta, hogy a hosszú várakozási idő miatt több szegedi, hasonló eljárásra váró páciens átment már Gyulára, ahol hamarabb sor kerülhetett a beavatkozásra.

Az ügyben megkerestük a szegedi klinika Kardiológiai Központját, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

JÚLIUS ELEJI ADATOK SZERINT TÖBB, MINT 30 EZER BETEG VÁRT VALAMILYEN MŰTÉTI BEAVATKOZÁSRA

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján mondhatni végeláthatatlan a kórházi várólisták sora: a július 8-i adatok szerint 30 447 beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra 60 napon túl az állami betegellátásban. A várólisták kétfélék, az egyik a kötelezően, a másik pedig a kapacitáshiány miatt (például epekövesség miatti beavatkozás, laparoszkópia, vagy sérvműtétek) vezetett várólista, írta meg a 24.hu. A kötelező várólistákon júliusban 27 533-an vártak, egy hónappal korábban pedig 26 ezer beteg állt sorban a műtők ajtajában.

Mint a lap írta, a kötelező várólistákat nyolcféle ellátás alapján vezetik, ezek között vannak többek között a csípő-és térdprotézis műtétek, a szürkehályog-műtétek, a gerincműtétek, a mandulaműtétek, vagy a szív elektrofizikai vizsgálata, a rádiófrekvenciás ablázió is. A kapacitáshiány miatt vezetett várólisták esetében tízféle beavatkozás miatt kell várni hatvan napon túl a betegeknek, most összesen 2914 betegnek kell türelmesnek lennie.

JÚLIUSBAN IS A LEGTÖBBEN TÉRDPROTÉZISRE VÁRNAK

Az idei év hetedik hónapjában a három leghosszabb várólistán 25 150 beteg várt, egy hónappal korábban 23 684-en. Júliusban is a legtöbben – 13343-an – térdprotézisre várnak, a betegek száma egy hónap alatt 552-vel nőtt. Csípőprotézisre is 300-zal több beteg áll sorban, a szürkehályog-műtétek esetében pedig a 60 napon túl várakozók száma 608-cal több, mint júniusban, számolt be róla a lap.

A VÁRÓLISTÁK LEKÉRDEZHETŐEK A NEAK OLDALÁN

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán IDE kattintva lekérdezhető, hogy a kiemelt műtétekre az egyes kórházakban hány beteg vár és milyen várakozási idővel kell számolni. Arról is tájékoztatást kaphatsz, hogy a várakozók száma és a várakozási idők hogyan alakulnak országosan, illetve az egyes térségekben.

A HŐSÉG MIATT IS NEHÉZ A BETEGEK HELYZETE A SZEGEDI KLINIKÁN

Mindannyian érezzük a bőrünkön, hogy a júliusunkat jellemző pokoli hőség mennyire megviseli az embert, akkor is, ha egészséges, de még fokozottabban, ha beteg. Olvasónk pont ennek tapasztalta meg kellemetlen hatásait, aki egy rutin műtétet követően lábadozott a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika harmadik emeleti kórtermében. Elmondása alapján ugyanis az osztályon három éve nem működik a klíma, így a betegek kénytelenek a több, mint 30 fokos kórteremben, többnyire ágyhoz kötve valahogy túlélni a hőséget.

Mint a témában megjelent cikkünk óta újabb Olvasónk jelezte, sajnos a belgyógyászati klinikán sem jobb a helyzet Szegeden:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb