Sport

Csongrád-Csanádban készül az olimpiára a világcsúcstartó klasszis, Milák Kristóf – az év egyik tesitanárával tolt egy szelfit is

Kevesebb mint három hét múlva rendezik a párizsi olimpián a 200 méteres pillangóúszás döntőjét, s a szám tokiói bajnoka, Milák Kristóf a héten Hódmezővásárhelyen edzett. A világcsúcstartó klasszis júniusban újra Európa-bajnok lett a fő számában, de a nem túl fényes időeredménye kételyeket szülhet. Már a nemzetközi úszószaklap sem tartja egyértelmű esélyesnek, Wladár Sándor úszóelnök mégis bízik Milák címvédésben.

Milák a héten Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában edzett Virth Balázs irányításával, és még a jövő héten is ott folytathatják a munkát – szúrt aki a Magyar Nemzet.

MOSOLYGÓS SZELFI AZ ÉV TESITANÁRÁVAL

A 24 éves úszó jó hangulatáról árulkodik, hogy egy mosolygós szelfit is készített az év tesitanárai játék egyik Csongrád-Csanád vármegyei győztesével, Fekete Istvánnal. Találkozásuk után ő tolmácsolta a következőt: „Milák Kristóf köszöni szépen jól van, jól érzi magát az olimpiai felkészülés finisében Hódmezővásárhelyen és úgy általában… Irány Párizs!” Csak az a kérdés, hogy mit remélhetünk a francia fővárosban Milák szereplésétől a fő számában.

ELMARADT A NAGY HAJRÁ

Egy úszó teljesítményéről mindig az időeredmény mondja el a legtöbbet. Milák a legutóbbi nagy versenyén, a júniusi Európa-bajnokságon zsinórban negyedszer lett bajnok 200 pillangón, de sokatmondók az Eb-győztes időeredményei: 2018, Glasgow: 1:52,79, 2021, Budapest: 1:51,10, 2022, Róma: 1:52,01 és ezekhez képest 2024, Belgrád: 1:54,43 – emlékeztet a lap. A nagyjából két másodperc plusz nem kevés, amin a döntő forgatókönyve sem enyhített. Milák ugyan végig vezetett, de a tőle megszokott nagy hajrá elmaradt, sőt az utolsó hosszon az ezüstérmes lengyel Krzysztof Chmielewski megszorongatta. Virth Balázs korábban elmagyarázta, hogy Milák utánozhatatlanul gyors, de a sok kihagyott edzés, az állóképességi munka hiánya még visszaüthet.

NEM KELL AZ ÖRDÖGÖT A FALRA FESTENI

Mindennek ellenére Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy bízik Milák címvédésében 200 pillangón. “Azt gondolom, ha tudja tartani az iramot, tekintve, hogy ő egy győztes típus, akkor extra sebességre kapcsolva meg tudja majd védeni az olimpiai elsőségét” – fogalmazott Wladár. Ha csak az idén úszott időket vesszük alapul, tényleg nem kell az ördögöt a falra festeni. Milák rendelkezik 2024-ben a világ második legjobb idejével a már említett monacói teljesítményével. Ennél jobbat idén csak a japán Honda Tomoru tudott úszni (1:53,88) még februárban.

60 SZÁZALÉKOT ADNAK A CÍMVÉDÉSRE

A Magyar Nemzet azt is kiemelte, hogy a nemzetközi úszószaklap, a SwimSwam Magazine 60 százalékot ad az olimpiai címvédésére, ami kevésnek tűnik arra tekintettel, hogy korábban nyolcszor úszott jobbat, mint a legnagyobb kihívó, Marchand egyéni csúcsa. Az elmúlt egy év alapján viszont a jóslatot akár optimistának is nevezhetjük – véli a lap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb